ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Προπαγάνδα κινδυνολογίας για να «σερβίρουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κάνουν το λαό κοινωνό των κινδύνων για το κεφάλαιο, για να τον εξαναγκάσουν να αποδεχτεί την πολιτική ανάκαμψης του κεφαλαίου
Τα ανταλλάγματα για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα και η λήψη μέτρων για βελτίωση των κρατικών εσόδων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου χτες βράδυ, ενώ συνεχείς είναι οι διεργασίες και στα κομματικά όργανα, δίχως να αποκλείεται και σύγκληση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας απαιτεί ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να την αποδεχτεί ο λαός με όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις...
«Θρυαλλίδα» το ύψος του πλεονάσματος
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να «παγώνουν» σκέψεις για δημοψήφισμα και να προκρίνεται η ένταση της κινδυνολογίας γύρω από τα «άδεια ταμεία». Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, στη διάρκεια των δύο τελευταίων κυβερνητικών συμβουλίων λήφθηκε η απόφαση να προταχτούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αντί της προσφυγής στο λαό.
«Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια (σ.σ.: για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης). Επιλέξαμε αυτό το πεδίο, αντί της προσφυγής στο λαό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα είναι συνολική «γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα - βήμα», ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων, και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση.
Ο Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι με τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του κράτους «δε ζει μια χώρα» και πως το διάστημα από 29 Μάη έως 6 Ιούνη, που είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ, θα είναι το κρίσιμο.
Εστίασε, δείχνοντας και την αγωνία της κυβέρνησης, στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χαρακτηρίζοντάς το «θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση». «Αν για την περίοδο 2015 - 2016 επιμείνουν στο 2% - 2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8% - 1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, για να είναι βιώσιμο το χρέος, θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση», υποστήριξε, για ένα ζήτημα που άπτεται της δυνατότητας της κυβέρνησης και του αστικού κράτους να συμβάλει στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί, με... αλλαγές σε «δυο - τρεις άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν».
Ολα τα συζητάνε
Το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης κατέδειξε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου (ρ/σ Παραπολιτικά), λέγοντας πως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης «δεν υπαγορεύονται μόνο από τη βούληση του ελληνικού λαού, αλλά υπαγορεύονται και από έναν οικονομικό ορθολογισμό», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι αυτές αφορούν την ανάγκη στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι το Ασφαλιστικό θα ανοίξει, απλά η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταθέσει χρονικά τη σχετική συζήτηση: «Για ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, θα χρειαστεί χρόνος για να συνταχτεί αφενός μια σοβαρή μελέτη και με συνδρομή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και από το εξωτερικό, που να λαμβάνει υπόψη της και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια (...) Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα μήνα και ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε δυο βδομάδες», ανέφερε.
Η κινδυνολογία συντηρείται κι από στελέχη της μειοψηφούσας «Αριστερής Πλατφόρμας», τμήμα της οποίας συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση και στηρίζει τις επιλογές της, ενώ ένα άλλο δείχνει να προσανατολίζεται στην ανάληψη του ρόλου της έκφρασης - εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ - των αντιρρήσεων στις κυβερνητικές επιλογές και της δυσαρέσκειας που αυτές προκαλούν. Δημοσιεύματα στον Τύπο χτες έκαναν λόγο για «περίσκεψη» στις τάξεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αλλά απέδιδαν σε «πηγές που ανήκουν στο στρατόπεδο του αριστερού ρεύματος» την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν και επαρκούν μόλις για δύο βδομάδες (...) Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν, δε μένει άλλη επιλογή παρά η στάση πληρωμών...».
Αργότερα το βράδυ, στη Βουλή, στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξέφρασε σε δημοσιογράφους την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάη, πετώντας στη συνέχεια το πυροτέχνημα «από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε μόνοι μας»...