ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Επικυρώθηκε από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ΠΝΠ που διαγράφει τα πρόστιμα των επιχειρηματιών

Με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίστηκε, χτες το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με τίτλο «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ" και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄ 35)».
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την ΠΝΠ καθώς με το πρώτο άρθρο, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ενισχύει με «παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις» τη «Βιομηχανία Ζάχαρης», ενώ σε ό,τι αφορά το άρθρο 2 σημείωσε ότι «δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις» της κυβέρνησης, όμως στοιχεία που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν «την υποψία μας ότι η διάταξη αυτή δεν ωφελεί τον μικρό που δεν έχει να πληρώσει», τους μικρούς που και οι ίδιοι ξεκλήριζαν με την πολιτική τους, άρα κάλπικη υποστήριξη. Αξιοσημείωτη ήταν η στάση των ΑΝΕΛ, καθώς ο ειδικός αγορητής τους, Δ. Καμμένος, «επιστρατεύοντας» διάφορες ασυναρτησίες, κατέληξε ότι το ΚΚΕ με την άρνησή του να υπερψηφίσει την ΠΝΠ επιδιώκει το κλείσιμο της «Βιομηχανίας Ζάχαρης»!
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για την κατάσταση στη «Βιομηχανία Ζάχαρης» επέρριψε τις ευθύνες αποκλειστικά στις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τες «αποικιοκρατικές», αποκρύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΕΒΖ που εφαρμόζει και η παρούσα κυβέρνηση.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, προσπάθησε να πείσει ότι δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο, σημειώνοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αναφέρεται «σε εξωτερικό τόκο που επιβάλλεται μετά τα πρόστιμα»!
Είναι πρόκληση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στον Π. Λαφαζάνη, επισήμανε: «Δεν αμφισβητείτε ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης ούτε και την ίδια την αστική τάξη, τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Αντίθετα, με τις πράξεις σας, αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετείτε και αυτό φαίνεται περίτρανα όσον αφορά και την εξέλιξη της συγκεκριμένης ΠΝΠ. Τι λέτε ότι θα κάνετε; Βρήκατε μία "Βιομηχανία Ζάχαρης", η οποία βρίσκεται υπό διάλυση, υπό κατάρρευση, υπό χρεοκοπία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και κάνετε μια ένεση 30 εκατομμυρίων ευρώ, διατηρώντας όλο το προηγούμενο πλαίσιο άθικτο (...) Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων (...) Ομως, εσείς θα πάτε σε αντίθεση με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ποσοστώσεις; Θα απειθαρχήσετε στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης; (...) Υπάρχουν 800 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα, τα οποία στις 31/12 θα επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάρτε τα! Απειθαρχήστε! Δεν τολμάτε! Δεν τολμάτε να πείτε "πάω κόντρα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιήσω τα 800 εκατομμύρια για να αναβαθμίσω την "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης"».
Οσο για το άρθρο 2 ανέφερε ότι «είναι σκανδαλώδης η ρύθμιση. Και εμείς θα επιμείνουμε ότι θα πρέπει να δοθούν τα ονόματα και τα στοιχεία όλων αυτών που εντάχθηκαν και τι κέρδισαν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Γιατί τη στιγμή που κυνηγάτε τον άνεργο, τον επαγγελματία, τον μισθωτό να πληρώσει το σύνολο της φορολογικής επιδρομής, το σύνολο των χαρατσιών που έχει επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί πρόκληση να χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια σε μια χούφτα μεγάλους επιχειρηματίες. Αποτελεί πρόκληση».