ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Βήμα για κλιμάκωση η εντυπωσιακή συγκέντρωση στην Αθήνα Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και εκατοντάδες φορείς του κινήματος δήλωσαν «παρών» στο Σύνταγμα, με τις σημαίες και τα πανό τους

Η εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με φόντο το γιγαντοπανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, που, από το ξημέρωμα, δέσποζε στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες λαού συγκρότησαν χτες στην Αθήνα μια μεγάλη λαϊκή διαδήλωση. Από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα, φαίνονταν πως το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα ήταν μαζικό. Κι έτσι έγινε.Οταν πλέον η πορεία με όλες τις προσυγκεντρώσεις μπήκε στο Σύνταγμα από τη Σταδίου, κατέλαβε όλο το πλάτωμα της Φιλελλήνων, από τη Γεωργίου έως την Οθωνος, με την πλατεία Συντάγματος να είναι γεμάτη με κόσμο μέχρι ψηλά στα σκαλιά του Μετρό και ορισμένα μπλοκ να βρίσκονται ακόμα στη Σταδίου και στις παρυφές της Φιλελλήνων με τους άλλους κάθετους δρόμους.
Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και εκατοντάδες φορείς του κινήματος δήλωσαν «παρών» με τις σημαίες και τα πανό τους. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους και άνεργοι, ολόκληρες οικογένειες με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες, ένωσαν τη φωνή τους στα συνθήματα και διεκδίκησαν:
Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Κοιτώντας τη συγκέντρωση προς τη μεριά της Οθωνος
Κοιτώντας τη συγκέντρωση προς τη μεριά της Οθωνος
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Βαφτίζουν τα μνημόνια "νέα συμφωνία", καμία ανοχή στην κοροϊδία! Ολοι στον αγώνα! Αντεπίθεση!» ήταν το σύνθημα στην πλάτη της εξέδρας, από την οποία απηύθυνε πρώτη χαιρετισμό η Φρειδερίκη Μπότου, από τη Συντονιστική Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Κάλεσε στην απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα τη Δευτέρα και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη δουλειά.Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως ο αγώνας συνταξιούχων και εργαζόμενων είναι κοινός. «Δε θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τίποτα από όσα μας έχουν περικοπεί», τόνισε και σημείωσε πως επόμενος σταθμός για τους συνταξιούχους είναι η πανελλαδική τους συγκέντρωση στις 23 Ιούνη στην Αθήνα.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Σε πυκνή διάταξη ο κόσμος στη Φιλελλήνων, κοιτώντας προς τη Σταδίου
Σε πυκνή διάταξη ο κόσμος στη Φιλελλήνων, κοιτώντας προς τη Σταδίου
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Εκλεψε την παράσταση το γιγαντοπανό στο υπουργείο Οικονομικών
Η συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και έγινε πόλος αλληλεγγύης
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου
Eurokinissi
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, χτες το ξημέρωμα, συνδικαλιστές από σωματεία της Αττικής που πήραν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο, μπήκαν στο υπουργείο Οικονομικών και από την ταράτσα του κτιρίου «έριξαν» ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη, από τη πλευρά της πλατείας Συντάγματος.Το γιγαντοπανό απεικόνιζε τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα, στη σκιά του ΣΕΒ, περιστοιχισμένους από τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ, τον καθένα με το μνημόνιο που φόρτωσε (και ετοιμάζεται να φορτώσει) στο λαό. Από κάτω, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, το σύνθημα έγραφε: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».
Την ώρα που το γιγαντοπανό έπεφτε στη μπροστινή πλευρά του υπουργείου, στην είσοδο συγκροτούνταν μια μαζική συγκέντρωση εργαζομένων, με σημαίες του ΠΑΜΕ και δυνατά συνθήματα: «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν συμφωνία, τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, τσάκισε μνημόνια και αφεντικά» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ».
Από την ταράτσα τα «τρικάκια» που καλούσαν στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια έπεφταν βροχή, ενώ η σημαία της ΕΕ αντικαταστάθηκε στον ιστό με αυτή του ΠΑΜΕ. Στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στήθηκε μια ντουντούκα απ' όπου διαβάζονταν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και το κάλεσμα στο απογευματινό συλλαλητήριο.
Αυτή την εικόνα αντίκριζε κανείς κοιτώντας προς το υπουργείο Οικονομικών από την πλατεία Συντάγματος
Αυτή την εικόνα αντίκριζε κανείς κοιτώντας προς το υπουργείο Οικονομικών από την πλατεία Συντάγματος
Οσο προχωρούσε η μέρα και αυξανόταν η κίνηση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, πολλοί ήταν εκείνοι που κοντοστέκονταν για να δουν το γιγαντοπανό, ακόμα και για να το φωτογραφίσουν. Δεν έλειψαν και τα κορναρίσματα επιδοκιμασίας από τους οδηγούς που κατευθύνονταν από τη Σταδίου προς την οδό Φιλελλήνων.Η συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου κράτησε για πάνω από 12 ώρες, μέχρι οι προσυγκεντρώσεις να φτάσουν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, στο χώρο έφταναν μηνύματα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ απ' όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων από τις παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις: USB (Ενωση Συνδικάτων Βάσης) Ιταλίας, Left Bloc (Ενωση Εργαζομένων) Αυστρίας, CNTP (Συνομοσπονδία Εργαζομένων Παναμά), SEKO Klubb 111 (Συνδικάτο Εργαζομένων Μετρό Στοκχόλμης), FSOC (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Κανάρια Νησιά), FISE (Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ), LAB (Συνδικαλιστική Οργάνωση της Χώρας των Βάσκων), 3F (Ομοσπονδία Βιομηχανικών Κλάδων) Δανίας, ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), CGTP-In (Γενική Συνομοσπονδία Πορτογαλίας), Φροντ Σιντικάλ (Γαλλία).
Κατέφτασε επίσης μεγάλος αριθμός μηνυμάτων από συνδικαλιστές και οργανώσεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής. Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία στο χώρο αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από τους Βαλεντίν Πάτσο από το Περού και τον Ντιβανίλντον Περέιρα από την Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου