ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ

Αμφιβολίες για τις προοπτικές ισχυρότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης
...και «πλάτη» στην προώθηση των νέων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στην Ελλάδα
«Ο βασικός λόγος για τις αδύναμες επενδύσεις είναι η αδύναμη ανάκαμψη και οι αμφιβολίες για τις προοπτικές της ισχυρότερης ανάπτυξης». Αυτό επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνία έκθεση για τις οικονομίες των κρατών - μελών του. Μάλιστα, προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων (Νοέμβρης 2014) σχετικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία, συγκεκριμένα στο 3,1% για το 2015, από 3,6% προηγουμένως.
Παράλληλα, επιβραβεύει τις κινήσεις κεντρικών τραπεζών σχετικά με την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική, ενώ εκτιμά ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου συμβάλλει κατά 0,25% στο παραγόμενο ΑΕΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ:
ΗΠΑ: Αναμένεται ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2% για το 2015 και 2,8% για το 2016 (από 3,1% και 3% αντίστοιχα στην προηγούμενη εκτίμηση).
Ιαπωνία: Προβλέπονται αναιμικοί ρυθμοί, μόλις στο 0,7% για το 2015 (από 0,8%) και 1,4% για το 2016 (από 1%).
Κίνα: Η πρόβλεψη για το 2015 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 6,8% (από 7,1%) και στο 6,7% για το 2016 (από 6,9%).
Ινδία: Αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και σταθερή το 2015 στο 7,3% και το 2016 στο 7,4%.
Ευρωζώνη: Αμετάβλητες διατηρούνται οι εκτιμήσεις για αναιμική ανάκαμψη, στο 1,4% το 2015 και το 2,1% το 2016.
Από τη πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες, «βλέπει» την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο 1,5% το 2015 και στο 1,9% το 2016.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δεσμεύθηκε εκ νέου για την τήρηση του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης και γενικότερα της παρούσας νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού στο όριο του 2%.
Αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία
Στο όρια της στασιμότητας (+0,1%) εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ ότι θα διαμορφωθεί φέτος το παραγόμενο ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ για το 2016 η αναμενόμενη ανάκαμψη διαμορφώνεται στο 2,3%. Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η όποια αναιμική και αβέβαιη ανάκαμψη έχει ως προϋπόθεση την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής: Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η ανάκαμψη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Απαραίτητη είναι και η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις. Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ προτείνει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως:
-- Στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να περιοριστούν τα «ειδικά καθεστώτα» και να μειωθούν οι «αδικίες». Είναι φανερό ότι βάζουν πλάτη στη συγκυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης.
-- Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, γίνεται αναφορά στον «εξορθολογισμό των πλειστηριασμών» και την εφαρμογή πρακτικών εξωδικαστικού συμβιβασμού.
-- Σημειώνει ότι η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στη βιομηχανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια και τις Μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα.
-- Απαραίτητη κρίνεται και η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα «περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει τα έσοδα».
Αναφορικά με το κρατικό χρέος, σημειώνεται ότι το βάρος παραμένει πολύ υψηλό, στο 175% του ΑΕΠ. Αν και το κόστος εξυπηρέτησης είναι σχετικά μικρό, οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα αποτελούν ρίσκο για τη μακροοικονομική σταθερότητα. Η περαιτέρω προσαρμογή αναμένεται να είναι μέτρια και να στοχεύει σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζει η έκθεση.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΟΣΑ παρέχει και στη σημερινή συγκυβέρνηση την αντιλαϊκή τεχνογνωσία του για μια σειρά από αναδιαρθρώσεις που αποτελούν πάγιες αξιώσεις και του εγχώριου κεφαλαίου.