ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Αμπαλάρουν το μνημόνιο της «επόμενης μέρας» Στο αντιλαϊκό τραπέζι και οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στα Εργασιακά...

Η αναχρηματοδότηση του ελληνικού αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων, ο επιμερισμός των «κινδύνων» αλλά και της ενδεχόμενης χασούρας εμφανίζονται ως το τελευταίο «εμπόδιο» στην υπό εκκόλαψη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, με τη συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συγκλίσεων με τους «θεσμούς», να καταθέτει διαδοχικά συμπληρωματικά αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, προκειμένου να καλύψει την όποια απόσταση.
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, σύμφωνα με τον οποίο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ήδη ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ότι «η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα» ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης ανάμεσα στον Π. Μοσκοβισί και τους Ελληνες υπουργούς, την περασμένη Δευτέρα...
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι «ψήνονται» και οι πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου γύρω από το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις και τα Εργασιακά. «Μεταρρύθμιση είναι το αντίστοιχο της χειρουργικής παρέμβασης, για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό, όπου χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που να το καταστήσουν βιώσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Προς «απτές δράσεις» υλοποίησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων
«Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών», τόνισε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, λίγο πριν από τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - CELAC, στις Βρυξέλλες.
Κάθε άλλο παρά τυχαία αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνιζαν:
-- «Ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε για αρχή να προχωρήσει σε μία τουλάχιστον μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσουν ποια ακριβώς θα είναι η πρώτη «μεγάλη μεταρρύθμιση», κάτι που προφανώς επαφίεται στην επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
-- «Για να πειστούν οι πιστωτές, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε απτές δράσεις, καταθέτοντας νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα κινηθεί γρήγορα, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει έως τις αρχές Ιούλη.
«Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα», δήλωσε χτες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας, παράλληλα, «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται», στην πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα η συγκυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα», ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογα και με την κατάληξη των διαβουλεύσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Τμηματική «εκταμίευση» αντιλαϊκών μέτρων και δόσεων
Μεταβατικό «ενδιάμεσο πρόγραμμα» 9 μηνών, έως το Μάρτη του 2016, που θα χαρακτηρίζεται «χρονοδιάγραμμα - γέφυρα», θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, κατά τις τελευταίες πληροφορίες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ξεδιπλωθούν και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, με «αντάλλαγμα» την εκταμίευση των δόσεων και τις «διευκολύνσεις» που απομένουν από το σημερινό μνημόνιο, δηλαδή, επί της ουσίας, χωρίς νέα δάνεια προς το ελληνικό κράτος.
Επί της ουσίας, ανεξάρτητα από ονομασίες, πρόκειται για παράταση του σημερινού μνημονίου από την πλευρά της ΕΕ, μέχρι το Μάρτη του 2016, οπότε λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον αντιλαϊκό πρόγραμμα. Μάλιστα, την κατεύθυνση αυτή αρχίζουν να υποδεικνύουν και οι κυβερνητικοί παράγοντες, παρά τις «διαψεύσεις» των προηγούμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα χρηματοδότησης της συγκυβέρνησης προβλέπει και τη μεταφορά των δανείων από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή και των ελληνικών μονοπωλίων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή σε αυτά, η ΕΚΤ έχει όρο να μη διακρατεί κρατικά χρέη πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι «η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας».
Η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί άμεσα, με την απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ. Παρά τη νέα «ενισχυμένη» πρόταση της συγκυβέρνησης (που προβλέπει επιπλέον έσοδα, μέσω αυξημένων συντελεστών σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση), η Κομισιόν συνεχίζει να διαπιστώνει αποκλίσεις ύψους πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Απ' ό,τι φαίνεται, βέβαια, είναι ζήτημα λίγων ημερών προκειμένου να βρεθεί η «πηγή» κάλυψης...
Επιπλέον, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα των «ισοδύναμων μέτρων» προκειμένου να καλυφθεί η κρατική «δαπάνη» για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει ειδική ρήτρα για την κάλυψη των «απωλειών» που επέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό με βάση δικαστικές αποφάσεις και βέβαια με γνώμονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, συνέχισε τον εμπαιγμό, σχολιάζοντας μέσω κύκλων του: «Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα»...
Επιπλέον, η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη υψηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τις «διαρροές», η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρόταση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015. Η τελευταία (ήδη «ανεβασμένη») ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεόνασμα στο 0,75% το 2015, 1,75% για το 2016 και 2,5% για το 2017. «Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στο θέμα των πλεονασμάτων. Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της», σχολίαζαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.