ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: «Εναλλακτικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη των επενδύσεων

Ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) για να στηριχθούν με ζεστό χρήμα οι επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας το Σάββατο στο οικονομικό φόρουμ που γίνεται στο Κόμο της Ιταλίας.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε το πρόγραμμα αυτό να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.
Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών». Πρόσθεσε ότι έτσι «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει».
Μάλιστα διευκρίνισε ότι αυτό το είδος ποσοτικής χαλάρωσης, που θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα προσφέρει «απευθείας στήριξη» στις επενδύσεις. Επομένως πρόκειται για έναν τρόπο ώστε να στηριχθούν απευθείας οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επενδύσουν πάνω στην «καμμένη γη» των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρότεινε να ονομαστεί «πρόγραμμα Μέρκελ».
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Κόμο, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων της. «Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε για αργότερα την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», είπε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα».