ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ψέμα... με κοντά ποδάρια

Διαβάζουμε στο κύριο άρθρο στη χτεσινή «Αυγή»: «Αλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους». Η εφημερίδα δεν έβγαλε από το μυαλό της αυτές τις εκτιμήσεις, είχε απλά αντιγράψει το κείμενο που είχε στείλει σ' όλες τις εφημερίδες το Μέγαρο Μαξίμου με αυτές ακριβώς τις εκτιμήσεις. Μόνο που κι αυτό το παραμύθι είχε κοντά ποδάρια: Επισήμως ανακοινώθηκε χτες ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου». Τι συνέβη στο μεταξύ κι από εκεί που οι τρεις «θεσμοί», δηλαδή η τρόικα, «δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους» σύμφωνα με το προχτεσινό κυβερνητικό σημείωμα, χτες δήλωσαν ότι «συνεργάζονται στενά»; Μια πρώτη απάντηση είχε ήδη δοθεί στη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης στην έδρα της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτήν, ήδη «οι διαπραγματευτές ΕΕ και κυβέρνησης οδεύουν προς συμφωνία στα παρακάτω θέματα: 1. Στο ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ. 2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων. 3. Στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Και συμπλήρωναν: «Η εικόνα που δίνεται από την Αθήνα περί εμπλοκής και διαφορετικών γραμμών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι «εκκρεμεί συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα: 1. Προϋπολογισμός 2015. 2. Βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος. 3. Φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας». Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση έσπερνε το «non paper» περί διαφωνιών, η συμφωνία είχε ήδη κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της.
Οπως πλέον έγινε καθαρό χτες, τα εκκρεμή ζητήματα της συμφωνίας λύθηκαν στην επικοινωνία Γιούνκερ - Τσίπρα, όπου επισήμως πλέον ανακοινώθηκε ότι «ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (...) κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί (...) πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση»!!!
Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η δήλωση; Την απάντηση τη δίνει το νομικό κείμενο της ΕΚΤ που συνοδεύει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη: «Η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι το μνημόνιο με την ΕΕ (MOU) και με το ΔΝΤ (το MEFP) και σε αυτό το πλαίσιο όποιες δεσμεύσεις που διαφέρουν θα πρέπει να υποκατασταθούν από μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος». Τόμπολα;
Με χαρακτηριστικό τρόπο η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χτες: «Ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή και ας τελειώσουμε το θέμα».