ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Νομοσχέδια και ταξίδια για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου


Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών ετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών, ορισμένες εκ των οποίων γεννούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.
Π.χ. διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα λεγόμενα απόρρητα κονδύλια που δίνονται σε «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» σε εσωτερικό και εξωτερικό (πράκτορες, πληροφοριοδότες κ.ά.) και μέχρι στιγμής ήταν στη δικαιοδοσία του εκάστοτε υπουργού.
Απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια κοινοβουλευτική χροιά στην εν λόγω διαδικασία χρηματισμού, με σύσταση μιας «ολιγομελούς διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής» που θα εγκρίνει τη σκοπιμότητα και το ύψος τέτοιου είδους κονδυλίων, ίσως και να εξετάζει ποια πρόσωπα τα τσεπώνουν.
Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ φέρεται να στήνονται τρία συντονιστικά όργανα των αρμόδιων υπουργείων: Ενα για τις σχέσεις (διπλωματικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, άλλες) με την Κίνα, ένα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και ένα τρίτο για τη Ρωσία.
Στην πρεμούρα της να προχωρήσει τις σχέσεις με Κίνα και Ρωσία, προς όφελος των ντόπιων μονοπωλίων, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες βρέθηκαν μπροστά π.χ. σε πολλά πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν ήδη υπογραφεί με τη Μόσχα, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βρέθηκαν επίσης μπρος σε ένα Σχέδιο Δράσης που ξεκίνησε να καταρτίζεται ήδη από το Φλεβάρη του 2011 αλλά δεν προχώρησε. Θεωρούν ότι ένας συντονισμός είναι αναγκαίος ώστε να προχωρήσουν τέτοιοι σχεδιασμοί.
Αλλωστε, ειδικά για τη σύσφιξη των σχέσεων με το Πεκίνο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σχεδιάζεται να το επισκεφτούν στα τέλη Μάρτη, προετοιμάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Σχεδιάζεται να ακολουθήσει και δεύτερο ταξίδι του Ν. Κοτζιά, ώστε επικεφαλής μεγαλύτερης αντιπροσωπείας υπουργών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών, να φροντίσει για την προώθηση των συμφωνιών που θα έχουν κλείσει στα δυο προηγούμενα ταξίδια.