ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ Στα «σκαριά» η απογείωση της φοροληστείας για τα λαϊκά νοικοκυριά

Σε σχέδιο «εξίσωσης» των συντελεστών «δείχνει» πλέον και ο Γ. Βαρουφάκης...
Την προοπτική των μαζικών ανατιμήσεων στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης αρχίζει να δείχνει πιο καθαρά πλέον και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε «μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των συντελεστών και προς τα πάνω και προς τα κάτω».
Πρόκειται για το σχέδιο «εξίσωσης» των συντελεστών ΦΠΑ, που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) καθώς και η πλευρά της Κομισιόν. Μάλιστα και η πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, προβλέπει πως «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα».
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΔΝΤ αφορά στη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 19% - 21%, με την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών να βάζει για «διαβούλευση» την πρόταση για τη διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή στο 15% - 16%. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, μέσω των εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.
Αύξηση της επιβάρυνσης θα προκύψει και για το τμήμα της λαϊκής κατανάλωσης, που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6,5%. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ανήκουν τα φάρμακα, τα βιβλία, εφημερίδες - περιοδικά, εισιτήρια θεάτρου κ.ά.
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην επιβολή «έκτακτης εισφοράς», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει και τις πηγές άντλησης των εσόδων. Οπως ισχυρίστηκε, «εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια».