ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Κινητοποίηση ενάντια στην απλήρωτη εργασία

Στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί
Κάλεσμα σε ναυτεργάτες, εργαζόμενους της στεριάς, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, να συμμετάσχουν μαζικά στην αγωνιστική κινητοποίηση, που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά, μπροστά από το κτίριο του Οίκου Ναύτου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στη μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων ενάντια στην απλήρωτη εργασία, απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα οποία έχουν αναλάβει και την πρωτοβουλία της κινητοποίησης.
Στο κάλεσμα των σωματείων ήταν άμεση η ανταπόκριση της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, η οποία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση στους εργαζόμενους της πειραιώτικης περιφέρειας να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών με το αποφασιστικό τους «παρών» στη συγκέντρωση. Κινητοποίηση για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών, διοργανώνεται και στη Σάμο από το Εργατικό Κέντρο του νησιού την Πέμπτη 12 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Καρλοβάσου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η απλήρωτη εργασία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε βάρος των ναυτεργατών αποτελεί η υπόθεση της ΝΕΛ. Χωρίς να λογοδοτεί έχει ακινητοποιήσει και τα 12 πλοία της, αφήνοντας απλήρωτους πάνω από 6 μήνες τους περίπου 500 ναυτεργάτες των πληρωμάτων. Επιπρόσθετα, από τις 5 Φλεβάρη έχει παρατήσει στο λιμάνι Καρλόβασι το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», εγκαταλείποντας και τους ναυτεργάτες του πληρώματος, οι οποίοι από τις 19 Φλεβάρη ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα λεφτά τους.
Από την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμευμένη απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καλύπτει πλήρως τη ΝΕΛ και συνολικά τους εφοπλιστές - αφού με έναντι πληρώνουν τους ναυτεργάτες και οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες - και συνεχίζει κανονικά την επιδότησή τους με ζεστό χρήμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, την περασμένη βδομάδα, η ΝΕΛ πήρε ως επιδότηση άλλα 287.000 ευρώ.
Στην αυριανή συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Προσωπικού Τζανείου Νοσοκομείου.