ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖιές... με την Υγεία

Το υπουργείο Υγείας προκήρυξε 74 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που θα τοποθετηθούν σε μεγάλα νοσοκομεία όλης της χώρας για δύο χρόνια. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (όπως παθολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας κ.λπ.).
Τα τελευταία χρόνια έχουν ειδικευτεί στην εντατικολογία αρκετοί γιατροί, αλλά μένουν άνεργοι, γιατί οι προκηρύξεις έχουν παγώσει. Ετσι οι ανάγκες των ΜΕΘ σε γιατρούς καλύπτονται με επικουρικούς και των νοσηλευτών με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι προσλήψεις αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια, γι' αυτό και μένουν μόνιμα κλειστά 150 - 200 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαπενταετία.
Και επειδή η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών - εκτός απ' το «ξεπάγωμα» 1.000 απ' το 2010 - βρήκε τη φόρμουλα της εξειδίκευσης για τη ΜΕΘ. Και τούτο γιατί οι προς εξειδίκευση γιατροί αν και ειδικευμένοι - θα αμείβονται με μισθούς των ειδικευόμενων. Δηλαδή, πολύ φτηνότερα.
Ιδού, λοιπόν, μια μεθοδολογία «αριστερού εξορθολογισμού» των δαπανών Υγείας, που μετά από δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα και πάλι τα κενά στις ΜΕΘ. Αυτού του τύπου οι αριστερές προσαρμογές - ή ΣΥΡΙΖιές - στο νέο μνημόνιο, ή πρόγραμμα, ή συμφωνία, ή σύμβαση, ή γέφυρα - όπως και αν ονομαστεί - θα είναι συχνές.