ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κινητοποιήσεις αγροτών σήμερα σε Αγιά και Λαμία

Συλλαλητήριο με τρακτέρ διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς, οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής, διεκδικώντας αγωνιστικά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Σε μια προσπάθεια συντονισμού του αγώνα των φρουτοπαραγωγών, στο συλλαλητήριο της Αγιάς θα πάρουν μέρος μηλοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Οι φρουτοπαραγωγοί ζητούν:
  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς με το εμπάργκο έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), είτε από άλλους πόρους.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία. Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Σγουρίδης, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να εξαιρεθούν από το εμπάργκο ροδάκινα, πορτοκάλια και φράουλες, χωρίς να λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία τα μήλα.
Επίσης, σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη συνέχεια του ΕΛΓΑ στη Λαμία σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.
Σε χωριά της Σκύδρας περιόδευσε το Σαββάτο αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του Κόμματος. Στα χωριά Πετριά και Αρσένι, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους αγρότες για το αίτημα που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών, που πλήττονται από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.