ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την αρχή του χρόνου

Έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης για την περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2015.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις συνέπειες που έχει για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης η εφαρμογή τριών τουλάχιστον νόμων των μνημονίων που συνεχίζει να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και προβλέπουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και κατάργηση των «κοινωνικών πόρων».
Η κατάσταση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη χειρότερη, αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη εισπράττουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της νέας ρύθμισης με τις 100 δόσεις. Το ίδιο διάστημα πέρυσι, τα οικονομικά των Ταμείων παρουσίαζαν πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ.
Η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων δείχνει ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 898 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, θεωρείται η πλέον «αισιόδοξη», ενώ παράλληλα δημιουργεί το έδαφος για τη λήψη  νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους της.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές είναι μειωμένα κατά 14,9%, στα 4,017 δισ. ευρώ, έναντι 4,723 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Το γεγονός αυτό αντανακλά κυρίως τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 3,9 μονάδες που επιβλήθηκε από τα μέσα του προηγούμενου έτους. Επίσης αποτυπώνεται η μείωση κατά 36,6% των εσόδων από τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους», καθώς ένα μεγάλο μέρος τους καταργήθηκε χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση των απωλειών. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 17,1%, και τα ασφαλιστικά ταμεία εισέπραξαν 3,292 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, από 3,972 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για συντάξεις αυξήθηκαν κατά 1,6%, στα 6,279 δισ. ευρώ από 6,179 δισ., εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων, και οι δαπάνες για παροχές ασθένειας αυξήθηκαν κατά 5,4%, στα 847 εκατ. ευρώ από 804 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην πορεία των εσόδων του ΙΚΑ, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 360 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις τού Ιούνη. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύναψη «ρέπος» με εμπορική τράπεζα, με εγγύηση ομόλογα ελληνικού Δημοσίου που το ίδιο κατέχει, ύψους έως 150 εκατ. ευρώ. Αποφάσισε επίσης τον δανεισμό 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων, και 100 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα που το ΙΚΑ καταφεύγει σε δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων, η διοίκηση εξουσιοδότησε τον διοικητή του να μεταφέρει ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα διαθέσιμα θα προέρχονται από το ΤΑΠ - ΔΕΗ, τον Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου. Όλες οι παραπάνω αποφάσεις καταψηφίστηκαν από τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων του ΙΚΑ.