ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για μπίζνες εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Η εξεύρεση συμβιβασμών μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου, αλλά και η ενεργότερη εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στην Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης και σκιαγραφώντας το πλαίσιο των συζητήσεων, ο Ν. Κοτζιάς μίλησε μεταξύ άλλων για τις «ανησυχίες» του «για την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μέσα σε ένα τρίγωνο, όπως πάντα λέω, Ουκρανία, Λιβύη, Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο παράγοντες σταθερότητας σ' αυτήν την περιοχή και ανταλλάξαμε πρώτες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να θεσμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητά τους».
Στα καθαυτό Ελληνοτουρκικά είπε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα. Και ευχαριστώ και την ελληνική πλευρά, την ελληνική διπλωματία, που εργάστηκε σκληρά γι' αυτό και την πλευρά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει 9 τεχνικές πλευρές, που δεν είναι για να αναλυθούν σε μια συνέντευξη Τύπου. Κοινή μας επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από το χαρακτήρα σειράς περιοχών. Θέλουμε να λύσουμε, επίσης, το Κυπριακό. Είναι μια ευκαιρία. Ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί», πρόσθεσε, αναφέροντας έστω και εμμέσως πλην σαφώς τους ...εμπνευστές των Μέτρων.
Στη συνάντηση η τουρκική πλευρά απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική αντιπροσωπεία να επισκεφτεί την Τουρκία και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς απεύθυνε πρόκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αττάλεια όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών ΝΑΤΟ, η οποία θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν τη λυκοσυμμαχία, από την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία ως τους τζιχαντιστές.
Σημειωτέον, βέβαια, και σήμερα (όπως και χθες), στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει πίσω από τις πάγιες αξιώσεις της, συνεχίστηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία οι παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε όλο τον άξονα του Αιγαίου, από Βορρά προς Νότο.
Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός έξι αεροσκαφών (τα δυο οπλισμένα) συν άλλο ένα μεμονωμένο αεροσκάφος προχώρησαν σε δύο παραβάσεις και δεκαοχτώ παραβιάσεις. Καταγράφηκε επίσης και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.