ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Διαμηνύει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ. Νέα συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το μήνυμα που αφέθηκε να διαρρεύσει χτες απ' την πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πολλές ώρες της συνεδρίασης, οι εργασίες του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ολοκληρώθηκαν χτες, καθώς θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η αναμενόμενη για χτες βράδυ κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν χτες ότι οι διεργασίες στην κυβέρνηση είναι συνεχείς, προκειμένου τα μέλη της να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των συζητήσεων, να «ανιχνεύουν τα όρια των πιθανών υποχωρήσεων» και να εκφέρουν γνώμη για τη διαχείρισή τους στο εσωτερικό της χώρας...
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε στους υπουργούς του ότι «το αποτέλεσμα της χτεσινής (σ.σ. προχτεσινής) συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις». Ακόμα ότι «η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής του Φλεβάρη. Εχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».
Σκόπιμα ασαφής η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού, κρύβει ότι η συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη προβλέπει την επέκταση των μνημονίων που τσακίζουν το λαό, ενώ το πλαίσιο της ΕΕ, στο οποίο κάθε τρεις και λίγο ομνύει η κυβέρνηση, συνιστά από μόνο του ένα διαρκές μνημόνιο για τους λαούς όλων των κρατών - μελών της. Αυτό το πλαίσιο «εγγυάται» ότι η όποια έκβαση των διαπραγματεύσεων θα υπαγορευτεί από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και θα έχει καθαρό αντιλαϊκό πρόσημο.
Συνεπώς μόνο για εσωτερική κατανάλωση είναι ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα περί «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, επειδή πρέπει να προστατευτεί ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και η λαϊκή οικογένεια «που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκαν από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». Την ίδια στιγμή που αυτά υποστηρίζουν τα non paper, η κυβέρνηση διατηρεί ατόφιο το μνημονιακό πλαίσιο που λεηλατεί το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου και, ταυτόχρονα, παζαρεύει νέα αντιλαϊκά μέτρα με την ΕΕ προκειμένου αυτή να ξεκλειδώσει την «κάνουλα» της ρευστότητας για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.
Προσπάθεια να καθησυχάσει τις «αγωνίες» του εγχώριου κεφαλαίου
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει φωνές και απ' την αστική τάξη, που υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να επιταχύνει, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο κυβερνητικό συμβούλιο: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, υπουργός είχε εκφράσει στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στο Μάη. Υποστήριξε ότι παραμένουν ανοιχτά το Ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ έχει υπάρξει προσέγγιση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και ότι «έχει λυθεί» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Η επίτευξη συμφωνίας άμεσα είναι ζήτημα που «καίει» την κυβέρνηση, στο βαθμό που απ' αυτό θα εξαρτηθεί η αποκατάσταση της χρηματοδότησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για νομοθέτηση στα ζητήματα που υπάρχει ήδη συμφωνία με την ΕΕ, ως βήμα «καλής θέλησης» της κυβέρνησης.