ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διαγράφονται ως και 100% τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες για φορολογικές παρανομίες.
Ξεκίνησε χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, η οποία έχει δύο άρθρα. Στο πρώτο περιέχονται διατάξεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ"» - ψευδεπίγραφος αφού αυτές οι διατάξεις δεν περιέχουν κανένα μέτρο για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργοστασίων και των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά αφήνουν το περιθώριο εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων. Το δεύτερο είναι επίσης προκλητικό, αφού διαγράφει έως και 100% τα πρόστιμα, τους τόκους και κάθε είδους προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις τους, που αφορούν από λαθρεμπόριο μέχρι και εικονικά, δηλαδή πλαστά τιμολόγια! Επομένως η ΠΝΠ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη ΠΝΠ η κυβέρνηση δέσμευσε τα αποθεματικά των Οργανισμών που εποπτεύει το κράτος, προκειμένου να τα διαθέσει στις δανειακές της υποχρεώσεις και στην υπόθεση αποπληρωμής του κρατικού χρέους, για να ενισχύσει δηλαδή ποικιλοτρόπως τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε ότι «Το να νομοθετεί κανείς με ΠΝΠ, δείχνει αδυναμία και αυταρχισμό. Είναι μέθοδος καταδικαστέα» τονίζοντας ότι και με τα δύο άρθρα, «ανάγκες του κεφαλαίου έρχεστε να καλύψετε και να ικανοποιήσετε».
Πιο ειδικά, όσον αφορά το άρθρο 1 για τη «Βιομηχανία Ζάχαρης» προβλέπεται η διατήρηση του καθεστώτος που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο πέρασε τα δάνεια της Βιομηχανίας από την υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παρέδωσε το εργοστάσιο στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.
Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «το ζητούμενο είναι η λειτουργία των 3 εργοστασίων», σημειώνοντας ότι η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» έφτασε στη σημερινή κατάσταση λόγω της «φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, της σκληρής πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δημιουργεί συντρίμμια μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να γιγαντώνονται οι μεγάλοι και να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι». Πολιτική που, όπως επεσήμανε, εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποδέχεται η σημερινή. Και για να ξεκαθαριστεί το τοπίο στους εργαζόμενους, έθεσε ευθέως «τα ερωτήματα που θέταμε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σας ρωτάμε: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, τι σχέδιο έχει για να λειτουργήσουν και να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης"; Θα προγραμματίσετε να παραχθεί ολόκληρη η ποσότητα που χρειάζονται η χώρα και ο λαός για τις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από ποσοστώσεις και περιορισμούς από την ΕΕ, και τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση; Και όταν λέμε ανάπτυξη το λέμε καθαρά. Τα εργοστάσια είναι ηλικίας πάνω από 40 ετών, που σημαίνει ότι θέλουν μηχανολογικό, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, να γίνουν πιο παραγωγικά.
Οπως επεσήμανε, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της βιομηχανίας και την μετατροπή της σε «αποκλειστικά και καθαρά κρατικό περιουσιακό στοιχείο, με τον μηχανολογικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τα εργοστάσια θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παράγουν σε χαμηλότερο κόστος και θα διαμορφώνουν καλύτερη τιμή στη λαϊκή κατανάλωση. Γινόμαστε έτσι αυτάρκεις, αλλά και δυνατότητες εξαγωγής υπάρχουν». Οσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά είπε: «Σας απαντώ ότι προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 800 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που κινδυνεύουν να επιστραφούν, αν δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Διαγράφουν τα πρόστιμα των παρανομιών του κεφαλαίου.
 
Για το 2ο άρθρο, σημείωσε ότι εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Οχι μόνο η κυβέρνηση αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, αλλά τώρα «τους χαρίζετε τα πρόστιμα που δεν είναι από καθυστερήσεις, αλλά γιατί έκαναν φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις, δηλαδή συνειδητά, για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ρύθμιση, τη διαγραφή, γιατί τα υπόλοιπα τα αντιμετώπιζε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις».
Οπως διευκρίνισε, «όταν κάποιος έκανε την τελωνειακή παραβίαση, όπως λαθρεμπόριο, εκτός από το πρόστιμο υπολογιζόταν και χρεωνόταν και ο διαφυγών φόρος. Δηλαδή το έσοδο που θα ερχόταν στο κράτος, στον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα λοιπόν με το άρθρο 2 του διαγράφετε, του χαρίζετε τον διαφυγόντα φόρο, που έπρεπε να πληρώσει αν δεν έκανε την παραβίαση. Κατά τ' άλλα διαμαρτύρεται η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, ότι την κατηγορούμε για σκανδαλώδη ρύθμιση, γιατί δεν χαρίζονται, ούτε μειώνονται πρόστιμα . Δηλαδή οι φόροι που προέρχονται από τα πρόστιμα παρανομίας τι είναι;»
Συνολικά λοιπόν επί της αρχής επεσήμανε ότι «ψηφίζουμε κατά στην ΠΝΠ. Ψηφίζουμε παρών στο πρώτο άρθρο που αφορά τη ζάχαρη και κατά στο 2ο άρθρο που διαγράφετε πρόστιμα παραβάσεων».