ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας και ανεργίας θα ακολουθήσει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ

Τη διαχείριση των συνεπειών της πιο ακραίας φτώχειας και ανεργίας ομολόγησε επί της ουσίας ότι θα ακολουθήσει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μάρτη, για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, ο υπουργός Εργασίας πέρα από γενικόλογες αναφορές και διαπιστώσεις για την απασχόληση έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «στήριξη εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με δράσεις τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς».
Πρόσθεσε πως «απαιτείται ενισχυμένη παρακολούθηση των κοινωνικών εξελίξεων και ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή αναγνώρισε ότι οι όποιες μικροπαρεμβάσεις και «μερεμέτια» θα αφορούν μόνο αυτούς που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και συνέδεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας με τον αντίκτυπο των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή να αποδεχτούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις, τους μειωμένους μισθούς και φυσικά την επιδότηση της εργοδοσίας.
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η ελληνική κυβέρνηση, προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεις ώστε «να οδηγηθούμε στην κοινωνική συνοχή», δηλαδή στην ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων και αιτημάτων στα όρια της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και των περιθωρίων της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας. Φυσικά μέσα σε αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» δεν χωρούν τα δίκαια αιτήματα για άμεση ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά την τελευταία 5ετία, ούτε η κατάργηση του συνολικού αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αποτελεί «θηλιά» στο λαιμό τους.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Συμβούλιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, «που είναι η ανάκτηση της εργασίας, η προστασία της, η αναβάθμισή της, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη». Για αυτό ανέφερε πως «προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που υποδεικνύουν οι κοινωνικοί δείκτες. Ώστε να οδηγηθούμε στην κοινωνική συνοχή και στην ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην υψηλή τεχνολογία. Σε επενδύσεις με κοινωνικό όφελος, που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας».
Είναι δε χαρακτηριστικό των αντιλαϊκών προθέσεων της νέας συγκυβέρνησης η αναφορά, μεταξύ άλλων, του υπουργού Εργασίας «στην ανάγκη διαμόρφωσης συστήματος διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων», δηλαδή των αναγκών που είναι απολύτως συμβατές με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Τέλος αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο - πακέτο Γιούνγκερ, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε με νόημα ότι είναι «σημαντικό οι επενδύσεις να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία».