ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη στήριξή της στα μονοπώλια

Με γνώμονα την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, η Παγκόσμια Τράπεζα με έκθεσή της που είδε χτες το φως της δημοσιότητας επιχαίρει μεν την κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε ώστε η Ελλάδα να κατατάσσεται για το 2015 στην 61η θέση (σε σύνολο 189 χωρών) από την 65η που ήταν το 2014, για το «επιχειρείν», δηλαδή για τις διευκολύνσεις που παρέχει στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, ωστόσο κάνει σαφές ότι «οι προκλήσεις παραμένουν» και οι «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει να συνεχιστούν.
Στην έκθεσή της, με τίτλο «Doing Business 2015», η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έχουν διατηρήσει «ένα σταθερό ρυθμό ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων» παρά το γεγονός ότι είναι οι χώρες που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν βελτίωση στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απαριθμώντας ορισμένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου, σημειώνει τη «μείωση του φόρου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας στο 3% από 10%», «καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στο δείκτη της δήλωσης ακίνητης περιουσίας», ενώ σημειώνει και ότι «απλοποίησε σημαντικά τις μεταβιβάσεις καταργώντας την υποχρέωση της φορολογικής ενημερότητας», τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 52η θέση σε ό,τι αφορά «την έναρξη μιας επιχείρησης». Με άλλα λόγια, χαρακτηρίζει θετικές τις διαδικασίες «fast track» που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα στην περίοδο 2005 - 2014 έχει εφαρμόσει 20 σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρείν και κατατάσσεται τέταρτη στον αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά από την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Μάλιστα, για τα «επιτεύγματα» της Ελλάδας έχει κάνει δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στον οικονομικό Τύπο και η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Λάουρα Τουκ, για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με τις οποίες ανέφερε ότι: «Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος δίνει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν και δημιουργεί ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης» και σημείωσε «πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης». Βέβαια, όπου «ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης», η αντιπρόεδρος αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις - κόλαση, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους, όπως έγινε με την «επένδυση» της COSCO... «που άνθισε» στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετέτρεψε σε γκέτο, σχέσεις εργασίας που επιδιώκεται να εξαπλωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς. Εύσημα στις κυβερνήσεις για τις άγριες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές...