ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

EΝΦΙΑ Μόνιμο μέτρο στις πλάτες του λαού


Αντιμέτωπα με τα βαριά χαράτσια του «ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας, καθώς η διορία για την πρώτη από τις 6 προβλεπόμενες δόσεις έληξε χτες, ενώ ήδη αρχίζουν να τρέχουν και οι προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις καθυστερημένης εξόφλησης των φορολογικών «υποχρεώσεων». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, θα συνεχίσουν στους επόμενους μήνες σε ρότα ακόμη μεγαλύτερης διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, τη ραγδαία υποχώρηση των εισοδημάτων και τη μαζική ανεργία.
Το νέο χαράτσι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, προβλέπεται για ολόκληρη την περίοδο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, ενώ σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε «ελάφρυνση» συνεπάγεται την εφαρμογή άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Για πρώτη φορά από το 2014, το χαράτσι, πέρα από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.

Προκλητικές οι μειώσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες
 
Στον αντίποδα, προβλέπονται προκλητικές μειώσεις φόρου για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ελαφρύνσεις για μεγάλες και συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, καθώς και απαλλαγές για «εξωχώριες» («οφσόρ») εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα.
Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που μέσω «ενσωμάτωσης» φόρου κάνει, είναι να καταργεί ουσιαστικά το φόρο πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.