ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Μέσω των «αναλογιστικών μελετών» οι νέες ανατροπές

Τα νέα επώδυνα μέτρα που σχεδιάζονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης προδιέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας την Κυριακή το πρωί σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «...ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων θα υπάρξει στις 15 Νοεμβρίου για πρώτη φορά, με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαντήσουν κατά πόσο είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό έως το 2060».
Αυτό σημαίνει ότι οι νέες ανατροπές στην Ασφάλιση και τις συντάξεις θα μεθοδευτούν με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις γνωστές αναλογιστικές μελέτες που πάντα γίνονται με αυτό το σκοπό. Ως εκ τούτου οι διαβεβαιώσεις για άλλη μια φορά του υπουργού ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις δεν πρέπει να δημιουργούν καμία επανάπαυση. Αλλωστε, ο ίδιος δεν απέκλεισε κάποιες «ελάχιστες προσαρμογές», όπως είπε.
Πολύ περισσότερο που και χωρίς την παραμικρή νέα επέμβαση στο Ασφαλιστικό η εφαρμογή του 3863/2010, δηλαδή του νόμου Λοβέρδου, από την 1/1/2015, έτσι και αλλιώς φέρνει σταδιακές ανατροπές στις συντάξεις, που σε βάθος χρόνου θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές για όλους τους νέους συνταξιούχους. Φθάνει να θυμίσουμε ότι ο βαθμός αναπλήρωσης των συντάξεων στην πλήρη ωρίμανση του νέου συστήματος και για όλα τα Ταμεία, θα είναι μόλις 48% για τα 40 χρόνια εργασίας, αντί του 70% για τα 35 χρόνια εργασίας. Και μάλιστα αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης θα υπολογίζεται όχι στο μέσο μισθό της καλύτερης πενταετίας, αλλά στο μέσο μισθό ολόκληρου του εργάσιμου βίου.
Και βέβαια οι τεράστιες αυτές απώλειες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, η οποία είναι και η μόνη για την οποία υπάρχει μια σχετική - και αυτή - εγγύηση για τη χρηματοδότησή της από το κράτος. Και βέβαια με το νέο σύστημα, μένουν τουλάχιστον ανοιχτά πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως το ύψος των κατώτερων συντάξεων, το πώς θα υπολογίζονται οι αναπηρικές συντάξεις και το ύψος τους, ακόμα και η απόδοση του ΕΚΑΣ, που ήδη έχει μπει στο στόχαστρο.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις επικουρικές συντάξεις, όπου με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ανά τρίμηνο, μπορεί να περικόπτονται κάθε φορά εκ νέου οι επικουρικές. Οπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο Γ. Βρούτσης, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας «δεν αναλαμβάνει τη θέση για να μετατρέψει το ασφαλιστικό ταμείο σε φιλανθρωπικό, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων». Για να επιβεβαιώσει πέρα για πέρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ οδηγεί στην ολοκληρωτική εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων, που ήδη βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.