ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κλιμακώνει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού




Στο φόντο της προχτεσινής ανακοίνωσης από πλευράς συγκυβέρνησης ότι από Δευτέρα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κλιμακώνεται η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα στη «μεταμνημόνιο εποχή» και διαπραγματεύεται με την τρόικα το τέλος της, ότι ανοίγει το δρόμο για φοροελαφρύνσεις, δηλαδή ανακούφιση του λαού, στοχεύοντας στην υποταγή ή ανοχή του στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα προπαγανδιστικά «τρικ», όπως: Η «ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της χώρας», η πολυθρύλητη «έξοδος από το μνημόνιο», η στάση των κυβερνητικών βουλευτών στις επόμενες ψηφοφορίες, αλλά και η πιθανότητα στήριξης της κυβέρνησης κι από άλλους, «ανεξάρτητους» βουλευτές, επιταχύνοντας τις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Μαζί και η όξυνση της ανούσιας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο η κυβέρνηση συμπλέει στρατηγικά στα κύρια ζητήματα.Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε χτες ότι η απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης πάρθηκε, επειδή «έπρεπε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για να παραμείνει η χώρα σε τροχιά σταθερότητας». Στην πραγματικότητα, το να σταματήσει έστω προσώρας η εκλογολογία ήταν αίτημα που εξέφραζαν τελευταία, επιτακτικά, αστικά επιτελεία, με το επιχείρημα ότι λειτουργεί «παραλυτικά», προκαλεί «αβεβαιότητα» και προβλήματα στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, αφού πρώτα επιβεβαίωσε ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ήταν ιδέα του προέδρου του κόμματος Ευ. ΒενιζέλουΝαι. Ο κ. Βενιζέλος πήγε με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δεν είχαν σκοπό να παρακάμψουν μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά να αλλάξουν την ατζέντα»), επιβεβαίωσε ότι στόχος ήταν να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των αστικών επιτελείων: «Να φύγουμε από όλο αυτό το κλίμα εκλογολογίας, προεδρολογίας που έχει κατακλύσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και σύγχυση στους πολίτες».
Διαμορφώνουν κλίμα λαϊκής υποταγής
Δικαιώνοντας όσους ισχυρίζονται ότι μεταθέτοντας η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για την άνοιξη του 2015, ελπίζει ότι τότε μπορεί να έχει περισσότερες ελπίδες πρωτιάς, με μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ και μια δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια (ενώ υλοποιείται η πολιτική των μνημονίων χωρίς μνημόνια σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με μόνιμους μηχανισμούς της), ο Καρύδης έβαλε στόχο για το επόμενο διάστημα: «Να φύγουμε από τα μνημόνια, να απεμπλακούμε από την τρόικα και το ΔΝΤ, να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και να βγούμε στις αγορές και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο την επιμήκυνση του χρέους, δηλαδή τη μείωση των επιτοκίων, και την παράταση του χρόνου εξόφλησής του, έτσι ώστε η χώρα να κοιτάζει με ελπίδα στο μέλλον και να δώσει βάρος στα κοινωνικά θέματα και εν συνεχεία της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας».
Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει την εικόνα ενός αρραγούς μετώπου, μετριάζοντας τις όποιες αντιθέσεις, εκφράζοντας στο εσωτερικό της ή και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της και εξασφαλίζοντας ότι οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα ευθυγραμμιστούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις και στα επόμενα δύσκολα νομοθετήματα που δρομολογούνται στη Βουλή (ασφαλιστικό, εργασιακά, συνδικαλιστικό, κόκκινα δάνεια κ.λπ.).
Ενδεικτική επ' αυτού, η εκτίμηση της Βούλτεψη ότι «Η Κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αναμφίβολα. Δεν υπάρχει θέμα συσπείρωσης των βουλευτών, διότι είναι συσπειρωμένοι πίσω και γύρω από το συμφέρον της πατρίδας» (βλ. τα συμφέροντα της αστικής τάξης).
Ο Καρύδης, αναφερόμενος στην πιο ...επίφοβη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και από αυτήν εξαρτάται η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία. Αρα πιστεύουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αρθούν όπως το έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τεράστιο κόστος στο ύψος των περιστάσεων. Και πιστεύουμε βαθιά ότι το μέτρο ευθύνης τους το έχουν σε πολύ υψηλό βαθμό».
Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει και μια συζήτηση για τη στάση που θα κρατήσουν οι 25 «ανεξάρτητοι» βουλευτές, και αν κάποιοι απ' αυτούς δώσουν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, αθροιζόμενοι στους 154 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι ακόμα και οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος ενόψει της προεδρικής εκλογής. Εκτιμούν ότι υπάρχουν «ανεξάρτητοι» που μπορεί μεν τώρα να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.
Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης εμπιστοσύνης αρχίζει δύο μέρες μετά από την υποβολή της πρότασης στη Βουλή, διαρκεί έως τρεις μέρες και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας από την έναρξή της. Αν η πρόταση υποβληθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, οπότε επισήμως αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής (ταυτόχρονα με την κατάθεση από τον υπουργό Οικονομικών του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού), η ψηφοφορία πάει για τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής.