ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ Διαχείριση στα μέτρα των τραπεζών και του κεφαλαίου

Ο εκβιασμός των λαϊκών νοικοκυριών να προσέλθουν στις τράπεζες στο επίκεντρο των σχεδίων διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων
Η διασύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος της εφορίας (Taxisnet) με αυτό που διατηρεί η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών «Τειρεσίας ΑΕ», για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αποκλειστικά και μόνο γα τις επιχειρήσεις εκείνες που κρίνονται ως «βιώσιμες», ενώ πρόσθετα φορολογικά «μπόνους» αναμένεται να δοθούν στους τραπεζικούς ομίλους για το «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε επόμενη φάση, θα προωθηθεί η ρύθμιση για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προλειαίνει το έδαφος για την κατάργηση της παρεχόμενης προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, η οποία με βάση την ισχύουσα ρύθμιση λήγει στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια,«η οικογενειακή στέγη πάντα θα προστατεύεται». Ωστόσο, τα όποια κριτήρια προστασίας θα αφορούν το λεγόμενο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» των νοικοκυριών, οι οποίες διαμορφώνονται στα όρια της επίσημης φτώχειας. Αυτές αποτελούν το «ενδεικτικό εισόδημα», στη βάση του οποίου οι τραπεζίτες θα ανακαθορίζουν τις δόσεις, με ρυθμίσεις επιμήκυνσης των δανείων κ.ά. Η «ενδεικτική» βάση υπολογισμού των εύλογων δαπανών διαβίωσης για τριμελή λαϊκά νοικοκυριά καθορίζεται μόλις στα 1.126 ευρώ το μήνα και για τα 4μελή νοικοκυριά στα 1.347 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για ρύθμιση που έρχεται να «κουμπώσει» με αυτή για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Στην πραγματικότητα, τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να προσέλθουν στις τράπεζες και να καταβάλλουν όσα μπορούν κόβοντας και από στοιχειώδεις ανάγκες, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπα με τους πλειστηριασμούς.
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, λόγος γίνεται για δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση για περισσότερες από 160.000 «βιώσιμες» επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και οφειλές μέχρι 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι τράπεζες θα έχουν τον τελικό λόγο και τη «διακριτική ευχέρεια» σε ό,τι αφορά την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης των πελατών τους για διαγραφή μέρους από τις απαιτήσεις τους.