ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: «Μέσο νομιμοποίησης της ακραίας φτώχειας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες» Ανακοίνωση των γυναικείων συλλόγων Σάμου και Μυτιλήνης

«Δεν θα αποδεχτούμε να μάθουμε να ζούμε στην ανέχεια και την ελεημοσύνη χωρίς να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας». Αυτό επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, μετά από απόφαση της περιφερειακής συνάντησης στις 18 Οκτώβρη, οι τρεις γυναικείοι σύλλογοι (Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Ομάδα ΟΓΕ Καρλοβάσου), παρουσία της Αιμιλίας Αγκαβανάκη, μέλους του προεδρείου της ΟΓΕ, αναφορικά με τις εξαγγελίες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με πιλοτική εφαρμογή και στο νησί της Σάμου.
Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις γυναικείοι σύλλογοι επισημαίνουν: «Ο Δήμος Σάμου συμπεριλήφθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος". Κατά τη γνώμη μας, είναι το μέσον για να νομιμοποιηθεί η ακραία φτώχεια σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Κυρίως προσπαθούν να αποδεχθούμε και να μάθουμε να ζούμε με την ανέχεια και την ελεημοσύνη, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια για αγώνα και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Αφού με την πολιτική τους έκοψαν ή μείωσαν το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, αποδομούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ιδιωτικοποιούν την πρόνοια, την παιδεία τα πάντα, έρχονται στο τέλος και λένε ότι: μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να ζήσει με 4.800 ευρώ το χρόνο (ήτοι 400 ευρώ το μήνα)! Αν δεν έχει ούτε αυτό κι έχει εισόδημα π.χ. 2.000 ευρώ το χρόνο(!) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι αυτό που απομένει μέχρι τα 4.800 σε δόσεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" καταργεί ό,τι επίδομα υπήρχε κατακτημένο μέχρι σήμερα (επίδομα ανεργίας, ΕΚΑΣ, προνοιακό επίδομα κ.λπ.).
Είναι τραγικό αν αρκεστούμε στο ξεροκόμματο κι αυτό μπαγιάτικο. Δεν ανεχόμαστε να μας εμπαίζουν και να μας χλευάζουν.
Εμείς οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, καλούμαστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα από το δήμο και από την κυβέρνηση:
  • Επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανέργων, με επίδομα καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης.
  • Συνολική επαναφορά των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Τακτική κρατική επιχορήγηση όσο διαρκεί η κρίση για την προμήθεια ειδών διατροφής, ρουχισμού, υπόδησης, σχολικών ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Να καθιερωθεί η καθημερινή παροχή ενός κολατσιού για όλα τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Να απαλλαγούν όλοι οι άνεργοι/ες από τα δημοτικά τέλη, τα τέλη ύδρευσης κ.λπ.
  • Απαιτούμε να μην κοπεί το ρεύμα σε καμιά οικογένεια ανέργων.
Ένα πρώτο αγωνιστικό κάλεσμα για όλα αυτά που χαντακώνουν τη ζωή μας είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη, όπου συμμετέχουν πάνω από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα και στηρίζουμε πανελλαδικά ως μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας».