ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΠ ΑΕ Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ με την πώληση του 67% των μετοχών του και την παραπέρα παράδοσή του στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Χτες, η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ ενέκρινε το «φιλικό διακανονισμό» με την COSCO, με τους όρους που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 11 Νοέμβρη συγκαλείται η γενική συνέλευση των μετόχων για να δώσει το τελικό «οκέι».
Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο «φιλικός διακανονισμός» μπορεί να προχωρήσει, αλλά υπό όρους. Ενας από αυτούς είναι ότι θα πρέπει η COSCO να συνεχίσει να καταβάλλει το «ελάχιστο εγγυημένο τίμημα» προς τον ΟΛΠ έως το 2021, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία η προβλήτα ΙΙΙ που κατασκευάζει. Ο «φιλικός διακανονισμός», βέβαια, είτε με τους όρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου είτε όχι, είναι στην ουσία μία νέα σύμβαση παραχώρησης με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την COSCO, αλλά και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κινεζικού μονοπωλίου στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που «τρέχει».
Στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΠ συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) Ενωσης Λιμενεργατών, όπου πλειοψηφούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ. Παρότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με υπόμνημά τους εμφανίζονται ενάντια στο «φιλικό διακανονισμό» και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, στην παρέμβασή τους οι πρόεδροι επικεντρώθηκαν στους όρους του διακανονισμού.