ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Περισσότερο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους με «εργαλείο» την ανεργία

Για την αξιοποίηση της ανεργίας σαν ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ για την Απασχόληση στο Μιλάνο ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως στην Ελλάδα «εφαρμόζουμε Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιρειών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ.».
Τάχθηκε υπέρ της αύξησης των κοινοτικών πόρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της ανάπτυξης, λέγοντας πως «κλειδί για την επιτυχία μας αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της Ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων».
Παράλληλα, με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς θριαμβολόγησε για τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και “έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης”», ενώ στην προσπάθειά του να εμπεδώσει κλίμα αναμονής στο λαό, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη, αλλά πολύ δύσκολη περίοδο των 6 ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη».
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ανάπτυξη δεν φέρνει φιλολαϊκά αποτελέσματα, καθώς -όπως ανέφερε- «η ανεργία, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή».
Παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ
H ανάπτυξη και οι τρόποι επίτευξής της είναι το κεντρικό σημείο των σοβαρών ενδοαστικών αντιθέσεων που εμφανίζονται και στη Σύνοδο της Ρώμης μεταξύ ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» και «να ρυθμιστεί καλύτερα η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς αλλαγή του μείγματος διαχείρισης της κρίσης, σε αντίθεση με τη γερμανική καγκελαρία που επιζητεί τήρηση των συμφώνων της ΕΕ και της Ευρωζώνης.