ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με το διοικητή του ΟΑΕΔ

Ζητήματα για τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (έχει ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ) έθεσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη συνάντηση που είχε με το διοικητή του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, και μέλη της διοίκησης, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη επανασύστασης του ΟΕΚ. Τα ζητήματα αφορούν στην εργατική κατοικία, τα δάνεια, τις εισφορές, την καθυστέρηση στις κατασκευές κ.ά.
Από τη συνάντηση επισήμανε ότι με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, έχει απαγορευθεί από το 2012 ο ενσωματωμένος ΟΕΚ να ασκεί κατασκευαστικό έργο. Επιτρέπεται μόνο να αποπερατώσει τα έργα που είχαν ξεκινήσει πριν την απαγόρευση. Με αυτό το νομικό πλαίσιο, η μόνη πιθανότητα είναι να παραχωρήσει εξολοκλήρου την κατασκευαστική δραστηριότητα, μέσω της αντιπαροχής οικοπέδων του, σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
Για το ζήτημα των δανείων, η διοίκηση του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι αποτελεί και δικό της αίτημα η αύξηση του αριθμού των δόσεων των δανείων -ώστε να μειωθεί το ποσό της κάθε δόσης- που έχουν πάρει οι δικαιούχοι από τις τράπεζες, χωρίς να αλλάξει το ποσό επιδότησης του επιτοκίου που έτσι κι αλλιώς δίνει ο Οργανισμός. Ανάλογα επιδιώκει την αύξηση του αριθμού των δόσεων και για τα δάνεια που προέρχονται από κεφάλαια του ίδιου του Οργανισμού. Για το ζήτημα της καθυστέρησης των κατασκευαστικών έργων, δήλωσε πως προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Μια από αυτές είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, καθώς, μετά την ενσωμάτωση του ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ, ένα μέρος του προσωπικού που χειριζόταν τα κατασκευαστικά έργα διασκορπίστηκε σε άλλες υπηρεσίες.
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, είπε ότι στόχος είναι να παραχωρηθούν στο Δήμο Αχαρνών, με τον όρο ότι η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλο το λαό. Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αρνήθηκε να αναλάβει τη λειτουργία τους.
Η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανέφερε ακόμα πως το ΙΚΑ χρωστά στον ΟΑΕΔ για τον ΟΕΚ περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2013 και το πρώτο 8μηνο του 2014, από τα 400 εκατομμύρια που οφείλει το ΙΚΑ έχει αποδώσει μόνο τα 2 εκατομμύρια.
Τέλος, για την παράδοση των οριστικών παραχωρητηρίων κατοικιών, η διοίκηση του ΟΑΕΔ είπε ότι από τις 15 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, μόνο οι 800 θα ολοκληρωθούν μέχρι το Νοέμβρη.