ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Πιο βαθιά το μαχαίρι των περικοπών στην Πρόληψη

Ενισχύονται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, με τα οποία μπαίνουν κι άλλοι περιορισμοί στο επιστημονικό έργο των γιατρών
Εξετάσεις ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών, όπως η μαστογραφία, μπαίνουν στη λίστα των περικοπών του ΕΟΠΥΥ

Νέο «μαχαίρι» στην Πρόληψη, κόβοντας μια σειρά διαγνωστικές εξετάσεις και μάλιστα σε ασθένειες που αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν, προαναγγέλλουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Σε υπουργική απόφαση της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ Β' 2243/2014), συμπεριλήφθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες από τη Διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.Με τις οδηγίες αυτές, που βασίζονται σε αμερικανικά και βρετανικά πρωτόκολλα, επιχειρείται να μπουν νέα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα τα διαγνωστικά, θεραπευτικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα, με τα οποία μπαίνουν κι άλλοι περιορισμοί στο επιστημονικό έργο των γιατρών και στις παροχές Υγείας προς το λαό.
Τα πρωτόκολλα είναι «πακέτα» προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, οι οποίες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη δική τους κερδοφορία. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών.
Αποκαλυπτικός για όλα αυτά ήταν, χτες, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή (ρ/σ «Παραπολιτικά») είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να πηγαίνει δωρεάν να κάνει μια εξέταση η οποία δεν γίνεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης μιας νόσου, γίνεται προληπτικά. Πρόληψη μεν ναι, αλλά σύμφωνα με τα επιστημονικώς παραδεδεγμένα».
Βέβαια, οι οδηγίες της υπουργικής απόφασης δεν επιτρέπουν στους γιατρούς με βάση επιστημονικά κριτήρια να αποφασίσουν για το ποιες εξετάσεις έχει ανάγκη ο ασθενής, αλλά μπαίνουν αυστηρά όρια και προϋποθέσεις για όλους. Και το κυριότερο, καταργείται σχεδόν εξολοκλήρου η έννοια της πρόληψης: «Δεν τιμωρούμε τον ασθενή, γιατί ο περιορισμός αφορά όταν δεν έχει διαγνωστεί κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Για να δικαιολογήσει τις περικοπές, η υπουργική απόφαση επικαλείται τη «γιγάντωση φαινομένων προκλητικής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων με αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης Υγείας». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αξιοποιεί μια πλευρά από τους ανταγωνισμούς που προκύπτουν από την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, την οποία όμως στηρίζει, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.
Οι νέες περικοπές
Ας δούμε ενδεικτικά πού σκοπεύουν να βάλουν το «μαχαίρι» των περικοπών με τις νέες οδηγίες, επικαλούμενοι τα «πρωτόκολλα»:
  • Ορμόνες θυρεοειδικής λειτουργίας: Δεν δικαιολογείται πληθυσμιακός έλεγχος σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Ελεγχος δικαιολογείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. γυναίκες άνω των 50 και άντρες άνω των 70 ετών) και ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια.
  • Τεστ ΠΑΠ: Δεν ενδείκνυται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 21 και άνω των 65 ετών, παρά μόνο μία φορά ανά τριετία.
  • Η PSA με δακτυλική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη δεν δικαιολογείται σε άντρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών, αλλά και σε ασθενείς με χρόνιες, βαριές νόσους με προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των 10 ετών. Δικαιολογείται σε άνδρες 45 - 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άντρες 40 - 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
  • Καρκινικοί δείκτες δικαιολογούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι παραπάνω με αυστηρά κριτήρια και σε περίπτωση διαγνωσμένου καρκίνου.
  • Μετρήσεις οστικής πυκνότητας δεν δικαιολογούνται για προληπτικούς λόγους και μπορούν να γίνονται ανά διετία πλέον σε ορισμένες ομάδες ασθενών ή τραυματιών. Επίσης, σε γυναίκες άνω των 65 και άντρες άνω των 75 ετών και άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.