ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Στο πνεύμα των περικοπών και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ

Με το πνεύμα της συνολικής κατεύθυνσης των περικοπών στις παροχές Υγείας, συμφωνεί κι εναρμονίζεται ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Έτσι, μπορεί για παράδειγμα στις προληπτικές εξετάσεις να μην αλλάζει κάτι σε σχέση με τον προηγούμενο - ανεπαρκή - Κανονισμό Παροχών, ωστόσο στον καινούργιο Κανονισμό υπάρχει η εξής προσθήκη:
«Με απόφαση του ΔΣ ο Οργανισμός δύναται να υιοθετεί πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό του ατόμου».
Θυμίζουμε πως οι κατευθυντήριες οδηγίες αυστηροποιούν τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως τεστ ΠΑΠ, για προστάτη, για θυρεοειδή κά.
Επιπλέον μπορεί το υπουργείο Υγείας να ισχυρίζεται πως ο γιατρός «έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει ό,τι νομίζει» όμως στο νέο Κανονισμό Παροχών που δόθηκε για διαβούλευση, στο κεφάλαιο «Διαγνωστικές εξετάσεις - Ιατρικές Πράξεις» προστίθεται: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωση κάθε εξέτασης, στους συμβεβλημένους παρόχους υγείας είναι η συμβατότητα αυτής με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα...».
«Εμείς έχουμε κλειστούς προϋπολογισμούς. Θα δώσουμε 323 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και αν οι υποβολές δηλώσεως είναι 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ακόμα και αν έχουν δαπανηθεί 700 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει μόνο τα 300 εκατ.», ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Ρ/Σ «Αθήνα 9,84». Επομένως δεν ισχύει, ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν απεριόριστες εξετάσεις στις δημόσιες δομές Υγείας. Αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας, ότι το πλαφόν και το όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει εξετάσεις και από τον κρατικό τομέα και θα δώσει γι' αυτές ένα συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με απανωτές δηλώσεις του Μ. Βορίδη. Εκτός κι αν προβλέπεται κάποιο επιπλέον κρατικό κονδύλι προς τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις που θα γίνονται στον κρατικό τομέα και θα υπερβούν τον κλειστό προϋπολογισμό...
Αντίστοιχα δεν απαντάται με ποια επιπλέον κονδύλια θα «αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομές». Πάντως οι ανασφάλιστοι εξαιρούνται σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό από την δωρεάν παροχή σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβά. Επιπλέον, καταργείται η δωρεάν παροχή προϊόντων ειδικής διατροφής για πάσχοντες από μυασθένεια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, σύνδρομο Down (ειδικό συμπλήρωμα συνένζυμου COQ - 10).