ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΑΕΔ - ΟΓΑ Τροπολογίες - εμπαιγμός για άνεργους και αγρότες Την ουσιαστική προστασία των ανέργων ζήτησε το ΚΚΕ


Την άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων ανέδειξε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, με αφορμή την τροπολογία «πρόκληση» όπως τη χαρακτήρισε, που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας. Η τροπολογία προβλέπει την «αξιοποίηση του διαδικτύου» προς «όφελος των ανέργων και των εργασιακών τους προοπτικών». Ετσι, «δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας τους, αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είναι λάτρης του Πινοσέτ και του ασφαλιστικού συστήματος του Πινοσέτ, προκαλεί πάλι τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους. Ενώ μείωσε το επίδομα ανεργίας, περιόρισε τους δικαιούχους, άφησε εκατομμύρια ανέργους χωρίς καμία προστασία, σήμερα τους λέει δε θα σας ταλαιπωρούμε. Θα μπορείτε από το διαδίκτυο να ανανεώνετε την κάρτα ανεργίας. Ε και; "χ... η φοράδα στο αλώνι", που λέει ο λαός μας.
Ο άνεργος έχει άπλετο χρόνο. Μόνο που δεν μπορεί να κινηθεί, γιατί δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και απαιτούν οι άνεργοι να κυκλοφορούν ελεύθερα με την κάρτα ανεργίας.
Επίσης, απαιτούν να σταματήσει η επιχορήγηση των επιχειρηματικών ομίλων από τον ΟΑΕΔ και να επιχορηγηθούν όλοι οι άνεργοι με επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία. Ακόμη, ζητούν να καταργηθεί ο περιορισμός και η ρύθμιση που αφαίρεσε την επιδότηση από τους ξενοδοχοϋπάλληλους.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι οι άνεργοι πρέπει να απαντήσουν σε αυτό που λέει ο λαός "και πού είναι οι άνεργοι;". Το ΚΚΕ στηρίζει το συλλαλητήριο στις 4 Οκτώβρη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η του Νοέμβρη με αιχμή την ανεργία. Και θα πρέπει οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η λαϊκή οικογένεια, όλοι να είναι στους δρόμους και να απαιτήσουν ουσιαστική προστασία των ανέργων».
Για τον ΟΓΑ
Την ίδια λογική ακολουθεί και η τροπολογία για την ασφάλιση των αγροτών. Aφού η κυβέρνηση αύξησε το 2012 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 67ο έτος - όπως βέβαια και σε όλα τα Ταμεία - εμποδίζοντας χιλιάδες ηλικιωμένους ξωμάχους να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος, που ίσχυε μέχρι τότε και ενώ έκοψε και σε αυτούς την 13η και τη 14η της γλίσχρας σύνταξης που τους αποδίδεται, χτες με σχετική τροπολογία τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται και αυτοί στο 62ο έτος, με την προϋπόθεση βέβαια της συμπλήρωσης 40 ολόκληρων χρόνων ασφάλισης. Ετσι η τροπολογία επιβεβαιώνει τη γνωστή λαϊκή φράση «Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι...», αφού και οι αγρότες ασφαλισμένοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, ενώ ήδη σε 25.000 από αυτούς έχει κινηθεί και η διαδικασία κατασχέσεων μέσω του ΚΕΑΟ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΓΑ.
Σύμφωνα με την τροπολογία για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης στον ΟΓΑ, ισχύει και η αναγνώριση «πλασματικών ετών», δηλαδή η εξαγορά χρόνου ασφάλισης όπως αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η τροπολογία βάζει περιορισμούς. Ετσι, η διάταξη προβλέπει πως σε περίπτωση διαδοχικής Ασφάλισης, εάν ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης και: (α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ) ή: (β) δεν είναι αρμόδιος φορέας για την κρίση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (έλλειψη 5ετούς ασφάλισης στον ΟΓΑ), τότε η αίτηση για σύνταξη δε διαβιβάζεται στον προηγούμενο φορέα πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές ο ασφαλισμένους αν και αθροιστικά θα έχει 40 χρόνια Ασφάλισης σε διαφορετικά Ταμεία, δε θα μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 67ο έτος.