ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «MANPOWER» Χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση στην Ελλάδα

«Συντηρητικές προθέσεις προσλήψεων» στην Ελλάδα καταγράφει η έρευνα της «Manpower», μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και διακίνησης εργατικού δυναμικού στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 15% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν αναμένουν αύξηση του εργατικού δυναμικού που απασχολούν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, 12% προβλέπουν μείωση και 66% δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή.
Μετά την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 8%, βελτιωμένες κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το Γ' τρίμηνο του 2014 και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις τους, πάντα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Οσον αφορά τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα σχέδια προσλήψεων, πρώτος κατατάσσεται ο τομέας Χρηματοοικονομικά - Ασφάλειες - Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του 13%. Ακολουθεί ο τομέας Μεταφορές - Επικοινωνίες με «συγκρατημένα αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων» και Προοπτικές της τάξης του 10%.
Ο αντίστοιχος δείκτης στον τομέα της Γεωργίας ανέρχεται σε 9% (είναι όμως μειωμένος κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο), στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) σε 7% και στον Τουρισμό σε 5%. Μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και «συνέχιση της αστάθειας» προβλέπεται στον τομέα Ηλεκτρισμός - Φυσικό Αέριο - Υδρευση, με Προοπτικές της τάξης του -2%.
Οσον αφορά τα αντίστοιχα στοιχεία της «Manpower» για τις προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο, τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο «δεν παρέχουν ουσιαστικές ενδείξεις για κάποια συνολική τάση στην παγκόσμια αγορά εργασίας», ενώ οι προβλέψεις «είναι πιο ήπιες σε σχέση με τα αποτελέσματα του Γ' Τριμήνου του 2014, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται σε μόλις 15 από τις 42 χώρες».
Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στην Ινδία, στην Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις για Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Τσεχία και Φινλανδία. Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις προσλήψεις κάνουν οι εργοδότες στην Τουρκία ενώ η πιο ασθενής πρόβλεψη γίνεται από τους Ισπανούς εργοδότες.