ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο έβγαλε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φοροελαφρύνσεις και πριμοδότηση των επιχειρήσεων για τη ένταξη σε προγράμματα με κοινοτικά ή κρατικά κονδύλια ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ. 
«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» ανάφερε ο Αντώνης Σαμαράς και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.
Τα νέα προνόμια θα έχουν σαν πρόσχημα τη συνέπεια των επιχειρήσεων καθώς το υπουργείο εργασίας σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση εισηγείται «το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων» με στόχο όπως δήλωσε «να διαμορφώσουμε ένα μητρώο για τις επιχειρήσεις που θα κινητροδοτούμε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς» και εξήγησε πως «το λευκό μητρώο απασχόλησης, σε πρώτη φάση, αφορά το υπουργείο Εργασίας. Αφορά, όπως είπα, τους ελέγχους. Και σε δεύτερη φάση, θα το δούμε, το εξετάζουμε τη σύνδεσή του, με μία πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.»
Στα νέα προνόμια εντάσσεται και η μείωση της φορολογίας καθώς στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε σαφές ότι στις επιχειρήσεις θα δοθούν «κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση. Μοριοδότηση για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, είτε του αναπτυξιακού νόμου, είτε του ΕΣΠΑ με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης».
Οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν αφενός μεν πως η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και πρόσχημα θα πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις με νέα προνόμια, αφετέρου δε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης είναι ένα ακόμα εργαλείο για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.
Για αυτό άλλωστε εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε «για τη “Λευκή Βίβλο” θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν» αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ο,τι απαιτούν την ικανοποίηση κι άλλων αιτημάτων λέγοντας πως «πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο άπτεται της φορολογικής πολιτικής, της ρευστότητας και τόσων, πολλών θεμάτων που τα έχουμε πει επανειλημμένα».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης εστίασε στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ζεστού χρήματος προς τις επιχειρήσεις ζητώντας «να προχωρήσουν μία σειρά προγραμμάτων, τα οποία συσχετίζονται με τα εμπροσθοβαρή προγράμματα τα 700 εκατομμύρια. Το Voucher που μόλις έκλεισε των 10.000 θέσεων, θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο με 8.000 ακόμα θέσεις».
Οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κροκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς με τις δηλώσεις τους στήριξαν την κυβερνητική πολιτική και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος που στο όνομα ενός φτηνού μεροκάματου χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα συμφώνησε με τα προγράμματα φτηνής εργασίας προς τις επιχειρήσεις δηλώνοντας «αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα και η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο εθνικό, στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων.»