ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Προϋπολογισμένη φτώχεια

Αν καταπιεί κάποιος αμάσητα τα χτεσινά ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο για τον κρατικό προϋπολογισμό κινδυνεύει να πάθει κρίση μέλλουσας ευτυχίας. Τι ανάπτυξη 2,9% προβλέπει, τι φοροελαφρύνσεις, τι... μέχρι και για αύξηση εισοδήματος γράφουν ορισμένοι. Ακόμα και η κριτική που γίνεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζεται στον εντοπισμό λογιστικών λαθών, που, κατά την άποψή της, γίνονται απλά για να εμφανιστεί ωραία η εικόνα.
Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εργαλείο αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου. Δεν είναι ένα απλό λογιστικό φύλλο, όπου καταγράφονται έσοδα και έξοδα. Είναι, επομένως, έκφραση μιας πολιτικής. Η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει ως στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, με την ελπίδα στο λαό ότι έτσι θα περισσέψουν και κάποια ψίχουλα γι' αυτόν. Ο εντοπισμός λαθών στον προϋπολογισμό μιας αντιλαϊκής πολιτικής υπονοεί ότι με αλλαγή λογιστή όλα θα 'ναι μέλι - γάλα.
Οσοι από κοινού ομνύουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη είναι λογικό να διαφωνούν - ενδεχομένως - στα επιμέρους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο ως προς την κεντρική κατεύθυνση. Και αυτή σήμερα είναι όχι μόνο προσδιορισμένη, αλλά και θέτει ασφυκτικά όρια προς αποφυγή τυχόν παρεκκλίσεων. Υποχρεώνει σε «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και επιβάλλει διαρκή επιτήρηση για την εφαρμογή τους. Η αποδοχή αυτών των όρων από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση καθορίζει και το όριο των μεταξύ τους διαφωνιών.
Γεγονός είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει και γενικά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και ειδικά τη συνέχιση της φοροεπιδρομής. Αυτό είναι εύκολα αναγνώσιμο από καθέναν που γνωρίζει απλή αριθμητική. Γι' αυτό και για να υπερασπίσουν την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι υποχρεωμένοι να καταφύγουν σε αλχημείες. Θα προκύψει, γράφουν, αύξηση μισθού, αφού θα μειωθεί το ποσοστό φόρου. Δε λένε, όμως, ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί τόσο πολύ από το 2010 που καμιά μείωση φόρου δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Λένε ότι θα προκύψει όφελος από τη μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αυτή όμως από έκτακτη γίνεται μόνιμη, επεκτείνεται και στο 2015, είναι δηλαδή ένας ακόμα φόρος πάνω στους υπάρχοντες φόρους.
Μιλάνε για μείωση στο φόρο πετρελαίου, αλλά αυτός, παρά τη μείωση παραμένει αυξημένος κατά 11 φορές σε σχέση με το 2010. Προβάλλουν την πρόβλεψη για «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», αλλά δε γράφουν λέξη για το γεγονός ότι το σχετικό ποσό θα προκύψει από τη βάρβαρη περικοπή ενός μεγάλου μέρους υπαρχουσών κοινωνικών δαπανών, θα γίνει, δηλαδή, αναδιανομή της φτώχειας.
Το κρισιμότερο παραμένει: Εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης επιτήρησης και αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση συμφωνούν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Βασικό στοιχείο που αντανακλάται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όλα εκείνα, δηλαδή, που οδηγούν τους εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα σε μια διαρκώς επιδεινούμενη θέση, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γι' αυτό ειδικά το σημείο δε γίνεται κουβέντα από αυτούς που δήθεν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά συμφωνούν με τη στρατηγική ενίσχυσης του κεφαλαίου.
Διά ταύτα: Να 'ναι καθαρό ότι και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο λαός θα ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οτι, επίσης, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια να κυριαρχούν, δεν υπάρχει διέξοδος για το λαό, παρά μόνο στην επιλογή της αποδέσμευσης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την εξουσία στα χέρια του ίδιου του λαού, για να μπορεί να επιβάλει τη δική του λαϊκή οικονομία.