ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Επικίνδυνη εξέλιξη με φερετζέ «διαφάνειας» το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων...

Με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, το οποίο στο όνομα της «διαφάνειας» νομιμοποιεί τη συναλλαγή κομμάτων και βουλευτών με επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα προωθεί το πλήρες φακέλωμα κάθε εργαζόμενου, ανέργου, απλού ανθρώπου που δίνει ακόμα και 1 ευρώ συνδρομή ή οικονομική ενίσχυση σε ένα κόμμα!
Το ΚΚΕ αποκάλυψε τον επικίνδυνο χαρακτήρα του νομοσχεδίου ήδη από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε. Τις δύο τελευταίες μέρες, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ήταν το μοναδικό κόμμα που ανέδειξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «πατάει» πάνω σε ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και καιρό στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι κατευθύνσεις του οποίου δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά των κομμάτων, αλλά συνολικότερα την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσω της παρέμβασης ακόμα και σε ζητήματα λειτουργίας, οργάνωσης και καταστατικού των κομμάτων και της λήψης μέτρων απέναντι σε κόμματα που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.
Κόντρα στην αποπροσανατολιστική συζήτηση περί «διαπλοκής» και «διαφθοράς», που υιοθέτησαν στη Βουλή όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης - η οποία αποσιωπά ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σύμφυτα με ένα σύστημα που έχει για θεό το κέρδος και τον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων - έχει σημασία το γεγονός ότι δεκάδες σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, κατανοώντας ότι αυτή η επίθεση δεν πρόκειται να μείνει στα οικονομικά των κομμάτων, απαίτησαν με ψηφίσματά τους την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Χαρακτηριστικό της υποκρισίας όλης της συζήτησης περί «καταπολέμησης της διαπλοκής» είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν την αντιμετωπίζει, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο: Νομιμοποιεί με κάθε επισημότητα πλέον τη συναλλαγή κομμάτων και βουλευτών με επιχειρηματικούς ομίλους, προσφέροντας μάλιστα και τα σχετικά «κίνητρα», με έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών - χρηματοδοτών!
Με εξίσου υποκριτικό τρόπο, στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης επιχείρησαν να αποποιηθούν το εκτεταμένο φακέλωμα που προωθεί το νομοσχέδιο, υποχρεώνοντας κάθε άνθρωπο του μόχθου που ενισχύει ακόμα και με 1 ευρώ ένα κόμμα να δίνει ονοματεπώνυμο και αριθμό δελτίου ταυτότητας ή ΑΦΜ. «Είναι άλλες οι εποχές σήμερα, μας πάτε πολύ πίσω», απαντούσαν στους βουλευτές του ΚΚΕ που αναδείκνυαν διδάγματα από την ιστορική πείρα του λαού από το φακέλωμα των κρατικών μηχανισμών... Λες και σήμερα δεν είναι στην εξουσία τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο, λες και δεν είναι στο στόχαστρο το εργατικό κίνημα, λες και δεν υπάρχει εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
Όσο για τον υπουργό Εσωτερικών, που «ενοχλήθηκε» επειδή το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραδώσει προσωπικά στοιχεία μελών και φίλων του Κόμματος, ανθρώπων που εκτιμούν τη δράση του και το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, ας το επαναλάβουμε ακόμα μια φορά: Η οικονομική στήριξη από το λαό είναι όρος ύπαρξης για το ΚΚΕ, βαθιά πολιτική σχέση, σφυρηλατημένη ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτού του δεσμού άλλωστε χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος δημοσιεύουν εθελοντικά στον «Ριζοσπάστη» τις προσφορές τους στο ΚΚΕ, προτρέπουν με το παράδειγμά τους και άλλους να συμβάλουν.
Είναι άλλο πράγμα αυτό όμως, όπως και ο έλεγχος που γίνεται έτσι κι αλλιώς στο ΚΚΕ όπως σε όλα τα κόμματα, από ορκωτούς λογιστές κ.τ.λ. σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση κ.τ.λ., και είναι άλλο πράγμα το υποχρεωτικό φακέλωμα όλων των ανθρώπων του μόχθου που ενισχύουν το ΚΚΕ. Ανθρώπους εκτεθειμένους στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ!
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε άποψη δυο - τρεις φορές για το αν πρέπει να ψηφίσει ή όχι επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου (π.χ., το άρθρο 1 που ουσιαστικά κατοχυρώνει τις σχέσεις με επιχειρήσεις). Η καταδίκη του νομοσχεδίου στα λόγια (στην Ολομέλεια, γιατί στην Επιτροπή έλεγαν ότι... επιφυλάσσονται!) συνοδεύτηκε από μια αντιφατική και περίεργη στάση στην πράξη, με υπερψήφιση άρθρων που ουσιαστικά αφορούν την εφαρμογή του!

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 16 Οκτώβρη 2014.