ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

«Εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες» ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Επαναλαμβάνοντας εξαγγελίες προκατόχων του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμοστούν «εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες».  Επί της ουσίας η κυβέρνηση ποντάρει στα ζητήματα της ασφάλειας, ισχυριζόμενη ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του πολίτη. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Αστυνομία όχι μόνο δεν είναι κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, αλλά είναι και προστάτης των φτωχών! 
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως μέτρο της αντεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, «αποφασίστηκαν εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες με τη διάθεση πεζών - εποχούμενων περιπολιών, την ανάπτυξη δράσεων στοχευμένου χαρακτήρα (ομάδες παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας εκδιδομένων γυναικών κ.λπ.), καθώς και η παράλληλη δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κ.λπ.) για την υποστήριξή τους».
Οπως ισχυρίστηκε ο Γ. Πανούσης πρόκειται για «ειδικά άμεσα μέτρα κοινωνικής και ήπιας αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων (και προβλημάτων) του παρελθόντος με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών παραβατικότητας, ανομίας και εγκληματικότητας». Βέβαια οι όροι ανομία ή παραβατικότητα χωρούν τα πάντα. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό θα έχουν οι διοικητές των τμημάτων, ενώ στη διαμόρφωση του σχεδιασμού ρόλο αναμένεται να παίξουν οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως «συντάχθηκε τροπολογία με βάση την οποία οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στους ΟΤΑ όπου και ανήκουν» και πρότεινε «να χαρακτηρίζονται ως Υπηρεσία Κοινοτικής Διαμεσολάβησης, ώστε να μη συγχέονται με την ΕΛ.ΑΣ.».
Επίσης, ότι απέστειλε πρόταση στον πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου για την «ίδρυση Τμήματος Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής προκειμένου να καταρτίζονται εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και να επιμορφώνονται -σε μεταπτυχιακό επίπεδο- οι ενεργοί αστυνομικοί».