ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Π.Καμμένος: Ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου - φυσικού αερίου

Ανοιχτή πρόσκληση στα αμερικάνικα μονοπώλια να πάρουν μερίδιο απ' τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας, απηύθυνε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας τα αλισβερίσια της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διασφαλίσει κολεγιές επωφελείς για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της σε μια περιοχή με πολλά ανοιχτά μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Έτσι, ο Π. Καμμένος μετέφερε στην Β. Νούλαντ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ -που πριν λίγες μέρες βρισκόταν στην Αθήνα και είχε συναντηθεί και με τον Αλ. Τσίπρα- το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσω μίας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων (government to government agreement).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ο Π. Καμμένος είπε «στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου».
Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας, σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία».
Επιβεβαιώνοντας ότι τα πάρε-δώσε με τις ΗΠΑ αποσκοπούν και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής στήριξης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων».
Αναλυτικά, για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε ζητήματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανέφερε ότι: «Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ, της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν σε μια λύση, η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Β. Νούλαντ στο ενδεχόμενο συνεργασίας, ανέφερε ότι «η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν κι αν τους ενδιαφέρει μία "G to company agreement", δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής».
Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε και στην «αμυντική συνεργασία», χαρακτηρίζοντάς την άριστη και επισημαίνοντας με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη υπέγραψε «μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την "Lockheed Martin" των αεροσκαφών F-16». Ακόμα ότι «από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στη συνάντηση που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες».