ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ Ποιος πληρώνει τους καπιταλιστές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Τροπολογία κατάργησης των αυξήσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που επέβαλε πρόσφατα η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατέθεσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, διατηρώντας παράλληλα το ύψος του συνολικού κονδυλίου που θα λάβουν φέτος οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (ΑΠΕ) στα επίπεδα του 2014, λόγω των «έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών», όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση. Επισημαίνεται ακόμη ότι η παραπάνω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να «παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών...».
Βεβαίως για το συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτουν ερωτήματα αν θα απαλλαγούν τα λαϊκά νοικοκυριά έστω απ' αυτήν την αύξηση, αφού ο υπουργός διατηρεί το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν οι ιδιώτες παραγωγοί, άρα αυτοί δε χάνουν με τίποτα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει; Να δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια τι θα κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η συγκυβέρνηση συνολικά, απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά για την επιδότηση των ιδιωτών παραγωγών Ενέργειας μέσω των ΑΠΕ. Θα τα χαρατσώσει; Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος 2014 ο σχετικός λογαριασμός είχε σωρευτικό σωρευτικό έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έπρεπε να μηδενιστεί μέχρι τον Φλεβάρη του σύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνεργασία με την «τρόικα». Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πολιτική μείωσης των εγγυημένων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων γενικά επομένως και αυτών που αποκομίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι από τις δραστηριότητές τους στην παραγωγή «καθαρής» Ενέργειας, αφού αυτό αντιβαίνει στην ανάπτυξη που η ίδια επιδιώκει να συμβάλει. Και όταν δεν πληρώνουν οι καπιταλιστές πληρώνει ο λαός. Θα δούμε το πώς...
Να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος των αυξήσεων που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ έφταναν για τα οικιακά τιμολόγια στο 4,4% (από 26,3 σε 27,46 ευρώ η μεγαβατώρα), ενώ στα αγροτικά τιμολόγια χαμηλής τάσης η αύξηση ξεπερνά το 13% (από 11,39 σε 12,94 ευρώ η μεγαβατώρα). Προβλεπόταν, μάλιστα, αναδρομική ισχύ των αυξήσεων από 1η Γενάρη του 2015. Ηταν η πολλοστή αύξηση που επιβλήθηκε στο «πράσινο χαράτσι» των ΑΠΕ την τελευταία πενταετία, διάστημα κατά το οποίο αυξάνεται διαρκώς καθώς για τους οικιακούς καταναλωτές, από 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει εκτοξευθεί στα 27,46 ευρώ μετά και την τελευταία αύξηση.