ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΟΚ Καταλογίζει ευθύνες για την οικονομική ασφυξία

Ανεβάζει το ΠΑΣΟΚ τους τόνους κριτικής στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπόθεση της παραπέρα διαχείρισης του χρέους, μιλώντας πλέον για «ευθύνες».
Χαρακτηριστικά, το Γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παριστάνει μέσα την σκληρή, ενώ στις διεθνείς επαφές της παραπαίει μεταξύ αυτάρεσκης αφέλειας και εναγώνιου εξευμενισμού μπας και καλύψει κάποια επείγουσα ταμειακή ανάγκη χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οταν στις 27/2 θέσαμε το θέμα της υπογραφής, από τον υπουργό Οικονομικών, της παράτασης της "Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης" χωρίς έγκριση της Βουλής, τονίσαμε ότι αυτό έγινε για να μη δηλωθεί πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση γλείφει εκεί που έφτυνε και υπέγραψε κείμενο πανομοιότυπο με αυτό της προηγούμενης παράτασης που παραπέμπει στην κυρία σύμβαση και άρα ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του».
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είπε χτες ότι οι κυβερνώντες κρύβουν την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τη Bουλή «για να μη φανεί ότι υπέγραψαν το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση».
«Στο μεταξύ», προσθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «τονίσαμε ότι η τωρινή παράταση συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο EFSF των 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ, που το Eurogroup τα πήρε μέσα από τα χέρια των "σκληρών" διαπραγματευτών της κυβέρνησης! Τώρα η κυβέρνηση ξύπνησε και ισχυρίζεται ότι το EFSF της πήρε πίσω και 1,2 δισ. που δεν έπρεπε να επιστρέψει γιατί δεν ήταν σε ομόλογα του EFSF, αλλά σε ρευστό».
Επ' αυτού το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι: «Στο κείμενο της συμφωνίας παράτασης (...) περιλαμβάνεται ρητός όρος πως τα 11 αυτά δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών» και όχι για άλλες ανάγκες όπως θέλει η κυβέρνηση, π.χ., για πληρωμή δανείων, μισθών και συντάξεων.
Μετά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ ρωτά: «Ποιος τα αποφάσισε αυτά και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;». Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να στείλει μήνυμα ότι «ανοίγουν τεράστια θέματα όχι απλώς λαθών αλλά ευθυνών»...