ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΜΕ Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι δηλητήριο για την εργατική τάξη και το κίνημά της Ανακοίνωση της Γραμματείας Μεταναστών με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων»

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων» απευθύνεται σ' όλους τους εργαζόμενους Ελληνες και Μετανάστες. Στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους σπρωγμένοι από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από τη φτώχεια, ψάχνοντας για καλύτερη ζωή στη χώρα μας ή σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους μετανάστες και τους λέμε ότι ξέρουμε τα βάσανά σας, ξέρουμε ότι οι περισσότεροι ρισκάρατε ακόμη και τη ζωή σας για να φτάσετε εδώ, ξέρουμε ότι οι εργοδότες σας αντιμετωπίζουν βάρβαρα, σας απασχολούν πολλές ώρες ακόμη και απλήρωτες, δεν σας ασφαλίζουν, δεν εξοφλούν τα μεροκάματά σας. Εκμεταλλεύονται το ότι δεν έχετε «χαρτιά» ή ότι έληξαν οι άδειες παραμονής και δεν μπορείτε να τις ανανεώσετε. Ξέρουμε το βάσανο για να πάρετε ένα χαρτί, για να μην είστε «παράνομοι». Ξέρουμε ότι πολλοί από σας αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα παιδιά σας στο σχολείο. Ξέρουμε ότι πολλοί είστε άνεργοι. Ξέρουμε για τα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται αδίστακτα και απάνθρωπα τα προβλήματά σας, τις δυσκολίες επιβίωσής σας.
Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις, τα κέρδη του θέλει να εξασφαλίσει και να πολλαπλασιάσει. Γι' αυτό ο δρόμος είναι ένας: Οργάνωση στο σωματείο στον τόπο δουλειάς, στο Σύλλογο του σχολείου, στη Λαϊκή Επιτροπή της γειτονιάς. Στήριξη στο εργατικό κίνημα, αναζήτηση σε αυτό αλληλεγγύης και κοινή πάλη. Μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.


Eurokinissi
Συνάδελφε,
Είτε μείνεις στην Ελλάδα, είτε γυρίσεις στην πατρίδα σου, είτε πας σε άλλη χώρα, να ξέρεις ότι ο εκμεταλλευτής είναι ο ίδιος: Oι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεργολάβοι. Αυτοί μας πίνουν το αίμα για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες,
Η 21η Μάρτη είναι αφιερωμένη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Είναι μέρα βαμμένη με αίμα 70 και πλέον φοιτητών που δολοφονήθηκαν αυτή τη μέρα, το 1966, από την αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής, γιατί διαδήλωναν ενάντια στο απαρτχάιντ.
Σήμερα, ο ρατσισμός παίρνει νέες διαστάσεις. Σε περίοδο κρίσης και ανεργίας όπως τώρα, οι δυνάμεις που θέλουν τους εργάτες διασπασμένους αξιοποιούν το ρατσισμό για να κρύψουν ότι για τη φτώχεια και την ανεργία φταίει το σύστημα και όχι οι μετανάστες που, τάχα, παίρνουν τη δουλειά από τους Ελληνες.
Οι αντιδραστικές δυνάμεις καλλιεργούν το ρατσισμό όταν λένε ότι αν προσφέρουμε φαΐ και στέγη στους μετανάστες θα πλακώσουν καραβάνια στην Ελλάδα.
Αποκρύπτουν ότι οι μετανάστες είναι θύματα των πολέμων, είναι θύματα των καπιταλιστών που τους κλέβουν τη γη και το πλούτο τους. Ξενιτεύονται από ανάγκη επιβίωσης, όπως ξενιτεύονται και Eλληνες εργαζόμενοι. Θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι, έχουν όνειρα. Γι' αυτό και η καταστολή ή η φυλάκισή τους, εκτός από απάνθρωπη, είναι και αδιέξοδη.
Συνάδελφοι, η προηγούμενη κυβέρνηση με το σύνθημα «ανακατάληψη των πόλεων», με τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών. Δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στην Αμυγδαλέζα στην Κόρινθο, τη Δράμα και αλλού, όπου οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.
Η σημερινή κυβέρνηση απελευθερώνει όσους μετανάστες αποτελούν ακραίες περιπτώσεις άδικης φυλάκισης. Αρνείται όμως να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ, που είναι και οι περισσότεροι. Δεν διανοείται να συγκρουστεί με την ΕΕ, τη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Δεν παίρνει μέτρα να δημιουργήσει ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για να δεχτούν όσους απελευθερώνονται και είναι άστεγοι, αλλά περιμένει τη δήθεν «αλληλεγγύη» της ΕΕ.


Αυτή η τακτική είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιδραστικών δυνάμεων για να οξύνουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία για να καλλιεργούν ρήγμα ανάμεσα στους ντόπιους και ξένους εργάτες. Είναι βούτυρο στο ψωμί και των εργοδοτών που θέλουν φοβισμένους μετανάστες εργάτες, για να έχουν φτηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη.
Συνάδελφοι μετανάστες - πρόσφυγες
Το ΠΑΜΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα πάλεψε και παλεύει το ρατσισμό και την ξενοφοβία γιατί είναι δηλητήριο για την εργατική τάξη και το κίνημά της. Αντιπαλεύει τις αντιδραστικές θεωρίες και δυνάμεις που θέλουν τους εργάτες διασπασμένους, ανάλογα με τη θρησκεία, τη φυλή, τη γλώσσα.
Σας θεωρούμε ταξικά αδέρφια μας. Ζήσατε στις πατρίδες σας και ζείτε κι εδώ τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, του ιμπεριαλισμού, όπως και οι Eλληνες εργαζόμενοι. Μας ενώνουν κοινά προβλήματα έχουμε κοινό αντίπαλο, γι' αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός.
Σας καλούμε στα συνδικάτα να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, μαζί να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει και μας τη στερούν βίαια. Να δείξουμε τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη.
Μαζί να αντιπαλέψουμε το φασισμό που τρέφει και οξύνει το ρατσισμό, που τρομοκρατεί και ποδοπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στοχοποιεί τους μετανάστες γιατί μισεί τους εργάτες και το κίνημά τους.


Να διεκδικήσουμε:
- Απομόνωση των ρατσιστικών και φασιστικών οργανώσεων και φαινομένων. Εργατικό κίνημα - ασπίδα απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό. Μέτρα κατά των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται μετανάστες.
- Ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων στη θέση των κέντρων κράτησης. Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
- Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, ενάντια στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.
- Ασυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες.
- Νομιμοποίηση των μεταναστών που έχουν δημιουργήσει βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Γρήγορες διαδικασίες για την επανένωση των οικογενειών.
- Ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, ανεξάρτητα από νομιμοποιητικά έγγραφα.
- Ισα δικαιώματα στα παιδιά των μεταναστών, εγγραφή τους στα ειδικά δημοτολόγια, αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν.
- Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών των μεταναστών. Ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους.
- Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν στη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
- Ισα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματασε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.
Μάρτης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου