ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Διαβεβαιώσεις πως δεν έρχεται σε αντίθεση με τη «νέα συμφωνία»

Η στήριξη της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» επιβεβαιώθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, με βάση τη θέση που πήραν τα κόμματα τόσο στη συνεδρίαση των Επιτροπών όσο και κατά τις χτεσινές τοποθετήσεις των εισηγητών, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ είναι υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το Ποτάμι προσανατολίζεται στο «παρών». Ολοι οι εισηγητές τους ανέδειξαν ότι εντός των ορίων της πολιτικής στήριξης της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου μόνο διαχείριση της μιζέριας και της εξαθλίωσης μπορούν να προσφέρουν στις φτωχές λαϊκές οικογένειες αξιοποιώντας και τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της ΕΕ.
Το ΚΚΕ από την αρχή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι θα ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο, πιέζοντας να αρθούν οι περιορισμοί που προβλέπουν οι διατάξεις του, οι οποίοι στερούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα, από την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης. Εχει, δε, καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες που αφορούν την πραγματική ανακούφιση των φτωχών νοικοκυριών.
Εξάλλου, το στίγμα του νομοσχεδίου το έδωσαν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και η αναπλ. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.
Διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση - «εποικοδομητική κριτική» από ΝΔ κ.ά.
Ο Ν. Βούτσης απαντώντας στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Κοστέλο, ο οποίος ζήτησε να παγώσουν τα νομοσχέδια για την «ανθρωπιστική κρίση» και τη «ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο», ανέφερε ότι «είναι άτοπες οι αιτιάσεις», γιατί τα νομοσχέδια «αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», δηλαδή στο πλαίσιο του μνημονίου. «Λέμε ευθέως, συνέχισε, ότι η εισήγηση της υπουργού» Θ. Φωτίου «αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις».
Στην εισήγησή της, η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι: «Είναι γεγονός ότι στο Γιούρογκρουπ στις 20 Φεβρουαρίου οι εταίροι μας αποδέχθηκαν την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης για πρώτη φορά και συμφώνησαν να περιληφθεί στις δράσεις που θα αναληφθούν από την κυβέρνηση», βεβαιώνοντας δηλαδή ότι το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.
Χαρακτηριστικές του κλίματος της «εποικοδομητικής κριτικής» που κυριάρχησε στη συζήτηση ανάμεσα στα αστικά κόμματα ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι «Θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε τα σωστά και να επισημαίνουμε διαφοροποιούμενοι τα λάθη», ενώ η ειδική αγορήτρια του «Ποταμιού» Αν. Λυμπεράκη ανέφερε ότι το κόμμα της «αν και θα μπορούσαμε να το υπερψηφίσουμε» τελικά θα ψηφίσει «παρών», γιατί είναι νομοσχέδιο αποσπασματικό και δεν περιλαμβάνει το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από το ΠΑΣΟΚ ο Β. Κεγκέρολου ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ του νομοσχεδίου και απαίτησε με τη σειρά του την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ, προκειμένου να συμμετέχουν στην ψηφοφορία οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ, «σύμφωνα με το δικαίωμα που μας έχει δώσει η πρόεδρος της Βουλής», όπως είπε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Αρ. Ματθαιόπουλος.
Είναι νομοσχέδιο στο πλαίσιο των μνημονίων
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η απάντηση που δόθηκε από την κυβέρνηση μέσω των υπουργών της από το βήμα της Βουλής στην παρέμβαση Κοστέλο ήταν «Διαπιστευτήρια ότι η κυβέρνηση θα κινείται στο πλαίσιο του μνημονίου και δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο συγκαταλέγεται στη λίστα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουν δεσμευτεί κυβέρνηση και δανειστές.
Τόνισε ότι άλλωστε το νομοσχέδιο «που ισχυρίζεστε ότι στοχεύετε να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της διαφημιστικής απάτης και υποκρισίας», αφού δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη διαιωνίζει και αποκρύβεται ότι η πολιτική της ΕΕ, το καπιταλιστικό, εκμεταλλευτικό σύστημα γεννούν τη φτώχεια. Ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ανεργία και ακραία φτώχεια υπήρχαν και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επισήμανε ότι ετοιμάζονται νέα αντιλαϊκά μέτρα με το πρόσχημα της «καμένης γης» και πως μέλημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η τήρηση όλων των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, η αποπληρωμή του χρέους για το οποίο ο λαός θα ματώσει για να το πληρώσει. Αναφέρθηκε στα άρθρα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του είναι πιο πίσω και από τα ελάχιστα ψίχουλα που περιείχε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης.
Οι τροπολογίες του ΚΚΕ
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τέσσερις τροπολογίες - προσθήκες για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων που κατέθεσε το ΚΚΕ οι οποίες προβλέπουν: Τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος. Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Τη διαγραφή χρεών των Σχολικών Επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση).
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στηρίζουν και χειροκροτούν την πολιτική της κυβέρνησης γιατί θέλουν χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί κρατική ενίσχυση και «ζεστό» χρήμα στις επενδύσεις τους και φοροαπαλλαγές, ενώ από την άλλη για τους εργαζόμενους και το λαό επιβάλλεται ο λιτός βίος και διατηρείται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν έχουν άλλο δρόμο από την οργάνωση στα σωματεία, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών, να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα.