ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΤΑΙΠΕΔ Παραμένει ως έχει μέχρι να ενισχυθεί και με επιπλέον προίκα

Την ενίσχυση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ από τη συγκυβέρνηση υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται θα διαχειρίζεται πολύ μεγαλύτερη δημόσια περιουσία, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, σε όφελος του κεφαλαίου. Η παραπάνω τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ακροάστηκε τους Αστ. Πιτσιόρλα και Αντ. Λεούση, που προτάθηκαν από την Αν. υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε τις ανησυχίες του Κόμματος γιατί, όπως είπε, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα γνωστά η συγκυβέρνηση ο νέος φορέας που θα δημιουργήσει «θα συγκεντρώνει στους κόλπους του το σύνολο της δημόσιας περιουσίας», επομένως «ενισχύεται ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτά πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, άρα και περισσότερα έσοδα. Και βεβαίως, ο χαρακτήρας και ο στόχος του δεν αλλάζουν, τουλάχιστον από τη σύμβαση που έχετε υπογράψει για επέκταση, για τέσσερις μήνες των δανειακών συμβάσεων και του μνημονίου, ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, παραμένει αναλλοίωτος».
Καπιταλιστικό το δημόσιο συμφέρον
Ο Ν. Καραθανασόπουλος συνέχισε, λέγοντας ότι «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας σημαίνει ότι «...στοχεύουμε να ενισχύσουμε το καπιταλιστικό κέρδος. Δεύτερη απάντηση δεν υπάρχει. Σκοπεύετε λοιπόν να ενισχύσετε το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί μη μου πείτε ότι τα δύο αυτά πράγματα παντρεύονται; Δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Είναι αντιτιθέμενα». Πρόσθεσε ακόμη πως οι ισχυρισμοί της αρμόδιας υπουργού ότι ο δημόσιας έλεγχος θα παραμείνει σημαίνει ελάχιστα πράγματα καθώς «...ο δημόσιος έλεγχος αντιτίθεται στο χαρακτήρα και στη φύση του αστικού κράτους. Ανέκαθεν ο δημόσιος έλεγχος στήριζε και στηρίζει, στα πλαίσια του αστικού κράτους, τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι των εργαζομένων και του λαού».
Στην τοποθέτησή της, η Ν. Βαλαβάνη ανέφερε ότι θα ιδρυθεί ένα νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας, όπου θα συγκεντρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» και της «Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου» μέσω ξεχωριστού σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί σύντομα και θα ορίζει ακριβώς τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα. Οπως είπε ως στόχο θα έχει «την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και τα έσοδα, που θα προκύπτουν από αυτό το Ταμείο, θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και για τη στήριξη του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, «έτσι όπως το ξέραμε», δηλαδή σαν οργανισμό που είχε στόχο την πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και την κατάθεση των όποιων εσόδων στο λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος, «τελειώνει»...
Ο Αστ. Πιτσιόρλας, προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι η δημόσια περιουσία «πρέπει να αξιοποιηθεί, δεν μπορεί να ρημάζει» αρκεί να γίνει διάκριση για το ποια ακριβώς στοιχεία της δημόσιας περιουσίας μπορούν να «αξιοποιούνται» προσθέτοντας τέλος ότι «...η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να γίνει υπό το βάρος και υπό το άγχος των άμεσων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα. Το επειδή είμαι σε ανάγκη πουλάω "μπιρ παρά" δεν είναι στην αντίληψή μου...». Τέλος, είπε ότι ως βασική κατεύθυνση θα είναι η επιδίωξη των ΣΔΙΤ, μέσω της δημιουργίας ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα μπορεί να προσελκύει επενδυτές, λέγοντας ότι η εξέλιξη που υπήρξε από το ΣτΕ σχετικά με τη σύμβαση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης στην ουσία την ακυρώνει: «Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο εκθέτει και τη χώρα, εκθέτει και τις διαδικασίες, που ακολουθούνται για αυτού του είδους τις παραχωρήσεις. Από τη δική μου τη μεριά τουλάχιστον και πιστεύω όλων μας, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες με τρόπο που να μην οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιου είδους αποτελέσματα».