ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Στην τελική ευθεία για τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Η ολοκληρωμένη λίστα με τις «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, «μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ενημέρωσε και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σχετικά με την πορεία εφαρμογής της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Για «εποικοδομητική συζήτηση», σε ό,τι αφορά στα «επόμενα βήματα» και τη «στήριξη του ΔΝΤ» αναφέρθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ου. Μάρεϊ, σύμφωνα με τον οποίο «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο».
Η πρώτη «αξιολόγηση» των προτάσεων της συγκυβέρνησης θα γίνει από τους εκπροσώπους των δανειστών στο λεγόμενο «Brussels Group», που «θα συνεδριάσει σύντομα», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Θα ακολουθήσει έκτακτο Γιούρογκρουπ (στόχος είναι να συγκληθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό της μαζικής μετάταξης εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), με επιβολή ΦΠΑ στο 23% (από 13%), με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση, η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, ενώ η ίδια η συζήτηση, ανεξάρτητα από την επιλογή του τελικού μείγματος πολιτικής, αποκαλύπτει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.
Αντιλαϊκό γαϊτανάκι για τα χρηματοδοτικά κενά
Την ίδια ώρα, μετέωρο παραμένει το αίτημα της συγκυβέρνησης για την επιστροφή ποσού ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να καλυφθούν τα «χρηματοδοτικά κενά», που αφορούν στις άμεσες υποχρεώσεις για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων. Πρόκειται για ένα τμήμα από τα αδιάθετα κεφάλαια (συνολικά 10,93 δισ. ευρώ) που η συγκυβέρνηση επέστρεψε στην Ευρωζώνη, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) παρέπεμψε το αίτημα της συγκυβέρνησης στη διοίκηση του EFSF. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του EFSF ανέφερε ότι «νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή προς τον EFSF», ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για αποδέσμευση 1,2 δισ. στην Ελλάδα από τον EFSF». Εκ των υστέρων, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι τόσο η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όσο και ο EFSF χαρακτήρισαν «δικαιολογημένους» τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς για τα 1,2 δισ. ευρώ...
Στο μεταξύ, αίσθηση (και ποικίλες «ερμηνείες»...) προκάλεσε η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο περιθώριο της προχτεσινής παρέλασης στα Χανιά, ο οποίος στο «είμαστε μαζί σας» που του είπε παρευρισκόμενος, απάντησε «να είστε και μετά τη ρήξη, ε;»...
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 71,1 δισ., μέσω του «έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης» (ELA). Από την άλλη, απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πρακτικές αναχρηματοδότησης του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσω εντόκων γραμματίων.
«Ειδικούς όρους» για τη χρηματοδότησή τους διεκδικούν οι βιομήχανοι
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΣΕΒ συναντήθηκαν (25 - 26/3) στις Βρυξέλλες με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν και Β. Ντομπρόβσκις.
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ δεσμεύτηκε να θέσει τις δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην υπηρεσία της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, με στόχο την υποστήριξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και η αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» απαιτούν «ειδικούς όρους», καθώς το λεγόμενο «country risk» («κίνδυνος της χώρας») καθιστά την Ελλάδα μη επιλέξιμη από τα ιδιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την ελκυστικότητα του έργου που προτείνεται προς χρηματοδότηση. Οι βιομήχανοι υποστήριξαν πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη μεγάλης έκτασης βιομηχανικών επενδύσεων, στον τομέα των δικτύων και των υποδομών, της Ενέργειας, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, στα logistics, τα ευρυζωνικά δίκτυα, κ.ά.
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Στο πλαίσιο ομιλίας του στο London School of Economics, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, εστίασε στην ανάγκη κλιμάκωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα:
-- «Επανεξέταση φοροαπαλλαγών», συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν.
-- «Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών», με την επανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.
-- Διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποδεσμευθούν κεφάλαια από επισφαλή δάνεια.
-- Το ενδεχόμενο «grexit δεν αποτελεί επιλογή». Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και σε σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους.