ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ενισχύονται οι επιχειρηματικές συμπράξεις με την Κίνα

Να διευρύνει τις επιχειρηματικές συμπράξεις με την Κίνα για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης επιδιώκει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκαν στο Πεκίνο με πολυμελή αντιπροσωπεία της Κινεζικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κίνας Μα Κάι.
H ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι η συνάντηση έγινε σε «θετικό κλίμα» και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Επίσης διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχτηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης (2015-2017) το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε τη βούληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διευρύνει τις μπίζνες της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της ελληνικής αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακό κόμβο. «Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας -οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών» είπε.
Μάλιστα για ακόμη μια φορά επανέλαβε τα περί «σταθερότητας» της χώρας σε ένα «ασταθές περιβάλλον», διαφημίζοντας την πρόθεση της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι «ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας με σημαντικές εστίες έντασης στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ. και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο πλευρές εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015». Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, αφού αναφέρθηκε στα πλοία που κατασκευάζουν οι έλληνες εφοπλιστές στην Κίνα, τόνισε ότι με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, της συντήρησης και του ναυτιλιακού εξοπλισμού και στην Ελλάδα.