ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσει

Το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το μνημόνιο, όπως δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, ισχυριζόμενη ότι αλλιώς επίκειται κατάρρευση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας ελέω έλλειψης χρηματοδότησης και πιστωτικής ασφυξίας.Το κείμενο φαίνεται να υπογράφτηκε στις 27 Φλεβάρη και να έχει, από ελληνικής πλευράς, τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, και της εκπροσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, σε δήλωσή του, δημοσιοποιώντας το κείμενο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμά να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση «γιατί φοβάται την ψηφοφορία στη Βουλή και ιδιαίτερα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που τη στηρίζουν. Αλλά και - κυρίως - γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός».
«Οχι μόνο δεν το έσκισε, αλλά το συνυπέγραψε»
Σύμφωνα με τον Σαμαρά, η αλήθεια είναι ότι: «Η Σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Για να πάρει, δηλαδή, παράταση τέσσερις επιπλέον μήνες... Οπως ακριβώς είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, για να πάρει τότε δύο μήνες παράταση. Η ορολογία, τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη. Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο. Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν το "έσκισε" το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε!», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Επέμεινε, δε, ότι «η νέα επέκταση της Σύμβασης τώρα, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του Μνημονίου». Πρόσθεσε ότι «τα δύο κείμενα (σ.σ.: μνημόνιο και σύμβαση παράτασης) είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο. Εκεί που η παρούσα επικαιροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσθέτει ένα δυσμενές στοιχείο: Περιλαμβάνει την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα γνωστά ομόλογα ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, τα 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε».
Παραπέρα, καταγγέλλοντας ο Σαμαράς την κυβέρνηση για «στάση εσωτερικών πληρωμών», την καλεί «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια», «να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, τα παιχνίδια με τα συνθήματα και τα σύμβολα (...) Και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου. Γιατί κάθε μέρα που περνά, η πραγματική οικονομία καταρρέει και (...) ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει».
Αγγλικό δίκαιο, Λουξεμβούργο, κατασχέσεις
Σημειωτέον, στη ΝΔ, με «non paper» που διένειμαν, τονίζουν ότι η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση, διά του Βαρουφάκη, είναι η 3η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Η ήταν στις 12 Δεκέμβρη 2012, «προκειμένου να περιληφθεί και η θετική ευρωπαϊκή απόφαση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Η ήταν στις 19 Δεκέμβρη 2014, όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για τους δύο πρώτους μήνες του 2015.
«Το περιεχόμενο των επικαιροποιήσεων των Συμβάσεων είναι το ίδιο», υποστηρίζουν στη ΝΔ, και συμπληρώνουν: «Και οι δύο επικαιροποιήσεις (σ.σ.: η της ΝΔ για δίμηνη παράταση, και του ΣΥΡΙΖΑ για τετράμηνη) διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Και οι δύο επικαιροποιήσεις εναποθέτουν, σε περίπτωση διαφοράς, την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Και οι δύο επικαιροποιήσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραιτείται, αμετάκλητα και άνευ όρων, από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστεί δικαιούχος, όσον αφορά στην ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία. Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το "Μνημόνιο" - Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, της 15ης Μαρτίου 2012», περίπου πανηγυρίζουν στη ΝΔ για την ταύτιση των δύο συγκυβερνήσεων, πρώην και νυν, στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και στον ευρωμονόδρομο.