ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Διαδοχικές «λίστες» στην υπηρεσία του κεφαλαίου Ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση χαρατσιών, κατάργηση λαϊκών φοροελαφρύνσεων στο «πρώτο πιάτο» της συγκυβέρνησης και έπεται και... δεύτερη «λίστα»

Με επίκεντρο την κατάρτιση και συμπλήρωση της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ).
Δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις φόρων, μειώσεις δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις) από 3,2 δισ. μέχρι 4 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 περιλαμβάνει μια πρώτη καταγραφή από την πλευρά της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την «κοστολογημένη» λίστα που «διέρρευσε» χτες και η οποία αποτελεί το προανάκρουσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να ακολουθήσουν. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της συγκυβέρνησης ομολογούν ότι ήδη έχει αποσταλεί και «δεύτερος κατάλογος», ο οποίος βρίσκεται στο τραπέζι της διαβούλευσης, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί στη δημοσιότητα...
Ανεξάρτητα από τις όποιες επικοινωνιακές μανούβρες, είναι φανερό ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση κινείται στις ίδιες ράγες με την «αξιολόγηση» του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησε και η προκάτοχος συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «εναλλαγές» στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνοδεύονται από την εφαρμογή άλλων αντιλαϊκών μέτρων ισοδύναμης απόδοσης για το κρατικό ταμείο.
Οι αντιλαϊκοί άξονες της... «πρώτης λίστας»
Η πρώτη «κοστολογημένη» λίστα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέστειλε στους «επίσημους θεσμούς» προβλέπει τα παρακάτω:
-- Ομολογείται πλέον ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ (ανεξαρτήτως ονομασίας και... «προσαρμογών»), όσο και τα άλλα «μνημονιακά χαράτσια» (αλληλεγγύης, επιτηδεύματος κ.ά.) θα παραμείνουν σε εφαρμογή.«Εάν δεν υπάρξει άλλη παρέμβαση θα παραμείνει ως έχει», τόνιζαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τ' άλλα, στη συνέχεια, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διατείνονταν πως «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα»...
-- Ούτε λόγος γίνεται για αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως διατυμπάνιζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη και σήμερα κυβερνητικά στελέχη...
-- Παράλληλα, «προ των πυλών» βρίσκονται σειρά από παρεμβάσεις για την «απλοποίηση του φορολογικού κώδικα», δηλαδή την κατάργηση των όποιων φοροελαφρύνσεων έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά.
-- Ιδιωτικοποιήσεις: Στο επίκεντρο βρίσκονται η εκχώρηση του ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ιπποδρομιακό Στοίχημα (ΟΔΙΕ), με τον εισπρακτικό στόχο να διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
-- Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια, προβλέπονται έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ από τη «φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό». Πρόκειται για προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για το κεφάλαιο έχουν εφαρμοστεί και άλλοτε, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο, επομένως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...
-- Στη λίστα προβλέπονται έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (πρωτίστως από τα «μνημονιακά» χαράτσια που καλούνται να αποπληρώσουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά), από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ), από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα (250 εκατ.) κ.ά.
-- Για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε όφελος των τραπεζών, η συγκυβέρνηση προβλέπει την ίδρυση Οργανισμού τύπου «κακής τράπεζας», με την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-- Λόγος γίνεται για επαναφορά της 13ης σύνταξης, που αφορά μόνο συνταξιούχους με εισοδήματα χαμηλότερα και από τα όρια της επίσημης φτώχειας.
Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν σε κάθε τόνο ότι θα αποπληρώσουν στο «ακέραιο και εγκαίρως» και την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, στις 9 Απρίλη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται - και από τις δύο πλευρές - ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης». Απαντώντας σε «διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι "απροετοίμαστη" είτε ότι "υπάρχουν τριβές" μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας», οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα».
Νέα παρέμβαση από τους βιομήχανους
Τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Θ. Φέσσα. Στην ατζέντα, σύμφωνα με τους βιομηχάνους, ήταν «η ριζική μεταρρύθμιση έξι επιλεγμένων λειτουργικών τομέων υποστήριξης και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων» και συγκεκριμένα οι εξής: Αδειοδότηση, χωροταξία, φορολογία, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (δομές και συστήματα υποστήριξης), συστήματα ελέγχου και εποπτείας και συστήματα οργάνωσης και διαχείρισης κρατικών προμηθειών.
Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒ πρότεινε επίσης τη δημιουργία εθνικού συμβουλίου ή επιτροπής υψηλού επιπέδου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με τη συμμετοχή των περιβόητων «κοινωνικών εταίρων» και στόχο την «υλοποίηση συντονισμένων δράσεων για τη μείωση του διοικητικού και ρυθμιστικού βάρους των επιχειρήσεων». Πρόκειται για την εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου, που βέβαια έχουν τη θέση τους στην προωθούμενη λίστα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων...
Τα επιτελεία της Ευρωζώνης
«Στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι να διασφαλιστεί ότι αυτός ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμένος», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Ανέφερε, επίσης, ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Εργασίας» της Ευρωζώνης μέσα στη βδομάδα.
«Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, σημείωσε πως «η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
«Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από την Ελλάδα, χρήζουν περαιτέρω εργασίας, ώστε να εκταμιευτεί η δόση», τόνιζαν αξιωματούχοι της Κομισιόν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του «Brussels Group».