ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων για το «κλείδωμα» της συμφωνίας Πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο από ΦΠΑ (!) συζητά η συγκυβέρνηση

Η απογείωση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό και με τις γενικότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά, η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά., αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ,«υπάρχει πιθανότητα κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις να μετατεθούν για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», αν και ο ίδιος, όπως δήλωσε, δεν τάσσεται υπέρ της τμηματικής εφαρμογής των μέτρων.
Ειδικότερα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό δίκτυο MNI, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε τα παρακάτω:
-- Συμφωνώντας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή ενός «ατυχήματος» θα «είχε επιπτώσεις συνολικά στην Ευρωζώνη και μέσω αυτής στην παγκόσμια οικονομία».
-- Η κατάληξη της συμφωνίας, για «προφανείς λόγους θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», δηλαδή ενόψει των αποπληρωμών του χρέους, στην πλευρά του ΔΝΤ.
-- Προσδιόρισε τα επιπλέον έσοδα, της φοροληστείας του λαού μέσω ΦΠΑ, στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για μειωμένους συντελεστές στις συναλλαγές μέσω τραπεζικών καρτών, λέγοντας ότι αυτό προσκρούει στην 6η κοινοτική Οδηγία.
-- Δήλωσε υπέρμαχος «μιας πλήρους συμφωνίας τώρα, η οποία θα περιγράφει και θα εφαρμόζει μέτρα για το αμέσως προσεχές διάστημα». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η εφαρμογή και της επόμενης δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα, επίσης θα «πρέπει να αποφασιστεί τώρα, ή τουλάχιστον να περιγραφεί με τη σύμφωνη γνώμη των τριών θεσμών».
Σημείωσε ότι η «Ελλάδα δεν είναι Κύπρος», λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθούν τα σενάρια για την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.
Σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις των «θεσμών» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) τόνισε ότι στο τέλος θα παρουσιαστεί μια «ενιαία συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς», προειδοποιώντας ότι οι «Ελληνες δεν πρέπει να παίξουν με τη διάσταση των απόψεων των τριών θεσμών».
Σχετικά με τον Γ. Βαρουφάκη, υποστήριξε ότι «δεν βοηθά στη διαδικασία». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «εμπιστεύεται» τον Αλ. Τσίπρα, αλλά «όχι το κόμμα του».
Το ελληνικό ζήτημα στη συνεδρίαση του G7
Στη Δρέσδη της Γερμανίας συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς). Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόμπλε, το G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ κ.ά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πλευρά των ΗΠΑ εστιάζει στην ανάγκη επίτευξης μιας «πραγματικής λύσης για την Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο, και συνεχίζοντας τους διεμβολισμούς, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση, δε θα ζημιωθεί μόνο η Ελλάδα, καθώς οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι απρόβλεπτες.
Αντιλαϊκά παζάρια στο «Brussels Group»
Σε επίπεδο «Brussels Group», συνεχίζονται σήμερα τα παζάρια για το «κλείδωμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας, ενώ αύριο Πέμπτη θεωρείται πιθανή και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), με θέμα την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί σχετικά με την κατάληξη της συμφωνίας και των αντιλαϊκών μέτρων.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το γαλλικό τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κρ. Νουαγιέ, λέγοντας ότι «είναι κυρίως ένας κίνδυνος για την Ελλάδα». Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ι. Βίσκο, τόνισε: «Η δυσκολία των ελληνικών αρχών να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η αβεβαιότητα όσον αφορά την επιτυχία των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τροφοδοτούν σοβαρές και εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές εντάσεις».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «το ΔΝΤ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση χωρών σε κρίση σε όλο τον κόσμο μέσω δανείων και μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό το λόγο, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιθυμούν «σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα».
«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσκείμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι παράγοντες της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο «στρατήγημα», μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις «αγορές».
Φορολογική αμνηστία στο κεφάλαιο
Από την άλλη, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της ελληνικής πλουτοκρατίας, προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Πρόκειται για μια ακόμη «καραμπινάτη» ρύθμιση αμνήστευσης για καταθέσεις που προέρχονται από κάθε είδους παραβάσεις (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.), που προϋποθέτει την «εθελοντική συμμετοχή» τυχόν ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε σε σχέδιο διαμόρφωσης δύο συντελεστών και συγκεκριμένα:
Την καταβολή φόρου 15% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς την υποχρέωση επανεισαγωγής των κεφαλαίων αυτών στις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια ώρα, ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!
Στο 30% για τα αδήλωτα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στις ελληνικές τράπεζες.
Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, σχετικά με την επιβολή ενός «μικρού τέλους» στις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς. Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε τα «σενάρια», αποδίδοντάς τα σε «αίτημα των θεσμών».