ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΠΟΤΑΜΙ Στηρίζει συμφωνία, συμμετέχει στην εφαρμογή της

Για στήριξη στη Βουλή της όποιας συμφωνίας πετύχει η κυβέρνηση με τους δανειστές, δεσμεύτηκε (ξανά) ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Αρκεί να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης.
Συγκεκριμένα, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι η «κοινωνία (σ.σ.: τα εγχώρια μονοπώλια) θέλει να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης μέσα στην Ευρώπη. Εμείς δεν αλλάζουμε άποψη, το λέω γιατί υπάρχουν διάφορα σχόλια από πολιτικούς μας αντιπάλους που μας καλούν να υπαναχωρήσουμε και να ζητήσουμε ανταλλάγματα. Εμείς δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Εμείς ψηφίζουμε τη συμφωνία που έρχεται από την Ευρώπη για να κρατηθεί η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης χωρίς καμία διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και βεβαίως μετά θα αρχίσει η αυστηρή κριτική για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας».
Σε άλλες δηλώσεις του, πάντως, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον μπορεί το παρόν κυβερνητικό σχήμα να εφαρμόσει τους όρους της όποιας συμφωνίας: «Την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα; Μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος; Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να συνεχίσει μια ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω ότι κάθε μέρα θα έχουμε πισωγυρίσματα. Εδώ είναι μια μεγάλη ευθύνη λοιπόν των φιλοευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ - όσοι είναι και αν αντέχουν - να συγκρουστούν και με τους λαϊκιστές και με τους γραφικούς και με τους ψεκασμένους και με τους ιδεοληπτικούς και να βοηθήσουν τη χώρα, σ' ένα πλατύτερο μέτωπο για την ευρωπαϊκή ανασύνταξη και για την ανάπτυξη», πρόσθεσε ζητώντας μια άλλη κυβερνητική και κοινοβουλευτική συνεργασία όπου βλέπει ρόλο και για τον ίδιο.
Τέλος, επειδή τίποτα δεν αποκλείουν, ούτε και εκλογές, διαβεβαίωσε ότι «το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με όλους τους απογοητευμένους από τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι σε συνεργασία με άλλα κόμματα».