ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Τελική ευθεία για ΟΛΠ - περιφερειακά αεροδρόμια

Με την κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από τους επιχειρηματικούς ομίλους που τον διεκδικούν και στόχο την ανάδειξη του πλειοδότη «στρατηγικού επενδυτή» μέχρι τις αρχές Οκτώβρη 2015, συνεχίζεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι «επενδυτές» ενημερώθηκαν και επίσημα από τη συγκυβέρνηση σχετικά με τους όρους εκχώρησης. Σε πρώτη φάση, παραδίδεται πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο 51%, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται η διάθεση στο νικητή του διαγωνισμού επιπλέον ποσοστού 16%, συνολικά δηλαδή το 67%, εφόσον οι ιδιώτες προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στον ΟΛΠ (με εμφανιζόμενο μεγαλομέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ) διαμορφώνεται περίπου στο 74%.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αφορούσε στην εφάπαξ εκχώρηση του 67%. Με βάση τους νέους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες, για την τελική φάση επιλέχθηκαν τα μονοπώλια «Cosco», «APM Terminals» και «International Container Terminal Services».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της APM Terminals (του ομίλου Moller-Maersk), Ν. Αντερσεν, σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα δηλώνει: «Βέβαια, είμαστε ενήμεροι για τις αναταραχές στην οικονομική κατάσταση της χώρας και τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας αποθαρρύνει».
Στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που ξεκίνησε με την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport».
Δεδομένη είναι και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Προϊδεάζοντας για την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σημείωσε ότι αυτή συνδυάζεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς».
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, «υπό εξέταση» είναι και η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.