ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Με «ακάλυπτες επιταγές» θέλουν να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού

Επιχειρούν να καλλιεργήσουν παραπέρα το κλίμα αναμονής στο λαό, με αναφορές για «σχέδιο τετραετίας»
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο επιχειρεί η κυβέρνηση, για τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει με την ΕΕ και που όπως όλα δείχνουν, θα εμπεριέχει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακόμα κι αν παραπέμψει τα φλέγοντα ζητήματα των Εργασιακών και του Ασφαλιστικού σε νέο κύκλο συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζουν την προπαγάνδα τους, με ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμά τους αφορά στην τετραετία, συντηρώντας την ψευδαίσθηση ότι φιλολαϊκά μέτρα θα παρθούν, αλλά αργότερα.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια κατευνασμού και όσων στο εσωτερικό του κόμματος επιμένουν να κραδαίνουν το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» (από τη σκοπιά αναγκών τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας του, με παράλληλη διασφάλιση ορισμένων ψίχουλων για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας), προκρίνονται ξεχωριστές πολύωρες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Προχτές, συνεδρίασε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χτες η Πολιτική Γραμματεία, ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη στη Ρίγα της Λετονίας, όπου πραγματοποιείται σήμερα Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στο πλαίσιο της οποίας, όμως, αναμένεται να συναντηθεί και να συνομιλήσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με ηγέτες κρατών - μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ.
Πόροι εδώ και τώρα για το κεφάλαιο, κάλπικες υποσχέσεις... «τετραετίας» για το λαό
Χτες, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στο «MEGA», κάλεσε τη ΝΔ «ν' απαντήσει από ποια μεριά του τραπεζιού κάθεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Από τη μεριά της χώρας ή με τους απέναντι;», όπως είπε. Στην πραγματικότητα, βέβαια, και οι δύο... μεριές του τραπεζιού βρίσκονται απέναντι από το λαό, ενώ αυτό το οποίο «καρφώνει» ο Τ. Κορωνάκης είναι η ελλιπής υποστήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να διασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Μπροστά στην πραγματικότητα που βοά, ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα επίκεινται, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τη διαστρεβλώσει, ισχυριζόμενος ότι «πάμε για μια συμφωνία που δε θα ρίχνει βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις».
Λίγο αργότερα, ωστόσο, ομολόγησε ότι αυτό που καίει την κυβέρνηση, είναι να υπάρξει μια συμφωνία που «θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και θα δίνει μια προοπτική μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικά σχέδια για να μπορέσει η χώρα να παράξει».
«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά να τελειώσει η διαπραγμάτευση, αλλά είναι τετραετίας. Ο στόχος είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να ελαφρυνθούμε από το χρέος και να μπορέσουν αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί νέος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί», δήλωσε, μοιράζοντας στο λαό ακάλυπτες επιταγές και στο κεφάλαιο μετρητά στο χέρι, με διαβεβαιώσεις ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον επιτευχθεί, θα στηρίξει την ανάκαμψή του.
Ο Τ. Κορωνάκης παρείχε κάλυψη στις απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος, έστειλε όμως και τα μηνύματά του, με βάση και τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης, λέγοντας: «Δεν κατεβήκαμε στις εκλογές με δέκα απόψεις, αλλά μ' ένα πρόγραμμα και μ' ένα πολιτικό σχέδιο. Οι θέσεις πολλών είναι γνωστές, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν προβλέπει δραχμή και γι' αυτό κανένας δεν μπορεί να τον εγκαλέσει, γιατί δεν έφυγε από το ευρώ».