ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Σταθερά σε ρότα μνημονίου και στο Α' τετράμηνο

Σταθερά στις ράγες του μνημονίου «τρέχει» η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2015, με κεντρικό γνώρισμα τη σύνθλιψη των δαπανών, εξαιτίας και της εσωτερικής στάσης πληρωμών, σε διάφορες κατηγορίες κρατικών δαπανών, αλλά και των αποκλίσεων σε σχέση με τους στόχους για το ύψος των φορολογικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που κατέβαλαν οι κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα) διαμορφώνονται σε συμβολικά επίπεδα, μόλις στα 37 εκατ. ευρώ, ή στο 1,4% του φόρου εισοδήματος που εισπράχτηκε στην εν λόγω περίοδο.
Παράλληλα, στο «ακέραιο και εγκαίρως» αποπληρώνονται τα ποσά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους: Στη διάρκεια του 4μήνου, για τόκους του κρατικού χρέους δαπανήθηκαν 2,6 δισ. ευρώ (απογείωση κατά 420 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Α' τετράμηνο του 2014).
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Α' τετράμηνο του 2015:
-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 2,1 δισ. ευρώ.
-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 2 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ που συμπιέστηκαν φέτος κατά 103 εκατ. ευρώ ή κατά 10,9% (στα 845 εκατ. ευρώ, από 948 εκατ. πέρσι), στον ΟΑΕΔ κατά 77 εκατ. ευρώ ή κατά 44,8% (95 εκατ. ευρώ από 172 εκατ.). Ακόμη, οι δαπάνες για την κάλυψη των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία και για την εξόφληση των παλαιών οφειλών τους εξαϋλώθηκαν φέτος στα 63 εκατ. ευρώ από 631 εκατ. πέρσι...
-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 12,2 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας «υστέρηση» ύψους 848 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί...
Συνεχίζεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία συνεχίζουν να σωρεύονται, κατά μέσο όρο, με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα, καθώς στο Α' τετράμηνο του 2015 έφτασαν στα 4,2 δισ. ευρώ.
Από αυτές, τα 989 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκαν το Μάρτη και 737 εκατ. ευρώ τον Απρίλη. Η μείωση του ρυθμού διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους φόρους και τα χαράτσια που φορτώθηκαν στο λαό κατά την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο. Η εν λόγω ρύθμιση λήγει σήμερα Τρίτη, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση.