ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΠΑΣΟΚ Ανησυχούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Την ανησυχία του, για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκφράζει πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, αυτήν τη φορά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό.
Τον ψέγει εκεί ότι «δηλώνετε ότι δεν θα υπογράψετε "μνημονιακή συμφωνία", ενώ έχετε ήδη υπογράψει την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος μνημονίου - ερήμην μάλιστα της Βουλής - και γνωρίζετε ότι μετά την 30ή Ιούνη κατέστη δυστυχώς αναπόφευκτο το μνημόνιο τρία, ύστερα από τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες με ευθύνη σας». Ακόμα ότι μετατρέπει «τη διεθνή διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ σε εσωκομματικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδέχεστε ότι δεν προτάσσεται το εθνικό συμφέρον, αλλά η ανάγκη να διατηρηθεί η κομματική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτήν τη βάση τον ρωτά: «Πού βαδίζει η χώρα; Τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες βδομάδες ενόψει της 30ής Ιουνίου 2015;».
Την ίδια ώρα, και από το ΠΑΣΟΚ ασκούνται πιέσεις ώστε να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό, τρομοκρατώντας το λαό, ώστε να αποδεχτεί τα όποια αντιλαϊκά μέτρα θα εμπεριέχει. Π.χ. ο Α. Λοβέρδος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα», σε ερώτηση για το αν υπάρχει «σενάριο Κύπρου» (περιορισμοί στην ανάληψη καταθέσεων) αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή, απάντησε: «Χίλια τοις εκατό!».
Στα εσωκομματικά τους, κι ενόψει του συνεδρίου τους, 5-7 Ιούνη, και της εκλογής νέου προέδρου στις 14 Ιούνη, υπήρξε παρέμβαση από τον Κ. Σημίτη, ο οποίος έγραψε στο «Βήμα» ότι ο νέος διπολισμός που δημιουργείται είναι μεταξύ της «εθνικιστικής συντηρητικής Δεξιάς» και της «εθνικολαϊκιστικής Αριστεράς». Επιμένει ότι ο μοναδικός ουσιαστικός ρόλος για το ΠΑΣΟΚ είναι να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «ανανέωσης». «Οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση», έγραψε, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο νέου κομματικού φορέα. Με βασικό του ρόλο, βέβαια, να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις «μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα».